Tietoturva

Ari Karkimo 8.11.2018 08:15

Hyytäväksi kuvattu valvontajärjestelmä herättää huolta Australiassa – miten käy yksityisyyden, kun isoveli valvoo?

Kansalaisoikeuksien puolustajat ovat Australiassa syvästi huolissaan valvontajärjestelmästä, jonka vaikutuksia kuvaillaan hyytäviksi yksityisyyden kannalta. Järjestelmä on jo osittain käytössä, mutta pahempaa on luvassa.

The Guardian kirjoittaa maassa käytävästä keskustelusta, jossa on esitetty runsaasti huolestuneita puheenvuoroja. Kyse on järjestelmästä, jonka avulla viranomaiset voivat tunnistaa erilaisesta kuvamateriaalista, kuten valvontakameroiden tallenteista, rikollisia ja terroristeja. Näin hanketta perustellaan.

Järjestelmä on käytössä siltä osin, että viranomaiset voivat verrata sen avulla yksittäisen henkilön kuvaa vaikkapa valvontakameran kuvaan. Voimakasta vastustusta on herättänyt järjestelmän seuraava vaihe. Siinä kerättäisiin vertailuaineistoksi kaikki viranomaisten hallussa olevat henkilökuvat, siis esimerkiksi passi- ja ajokorttikuvat.

Hankkeen arvostelijoiden mielestä tämä veisi ihmisiltä yksityisyyden täysin, koska heidät voidaan tunnistaa periaatteessa kaikkialta, missä he liikkuvat.

Huolista on kaksi ylitse muiden. Ensinnäkin tunnistamisen pelätään käyvän kaventamaan ilmaisunvapautta sekä demokratiaa, kun mielenosoituksiin ja muihin protesteihin osallistuvat voidaan tunnistaa. Toinen huoli liittyy siihen, että tavalla tai toisella kaupalliset yritykset pääsevät käyttämään dataa omiin tarkoituksiinsa.

Tunnistamisjärjestelmän takana oleva sisäministeriö vakuuttaa, ettei tavoitteena ole kansalaisten massavalvonta vaan keskeinen tavoite on identiteettivarkauksien torjunta.

Tietosuojavaltuutettu Samantha Gavel vakuuttaa, että yksityisyysnäkökohdat on otettu huomioon järjestelmän suunnittelussa ja yksityissektorin tiedonsaanti on hänen tietojensa mukaan rajattu riittävän hyvin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö