Kun eurooppalaisen tietosuoja-asetuksen, eli GDPR:n h-hetki lähestyi viime toukokuussa, kansalaiset saivat tottua eri tahoilta saapuviin muutosta koskeviin viesteihin. Ne olivat ehkä harmillisia, mutta vaarattomia. Nyt liikkuva viesti ei ole.

Tietosuojavaltuutetun toimisto varoittaa huijausviesteistä, joihin lankeaminen voi tulla ikävän kalliiksi. Se on saanut useita yhteydenottoja viesteistä, joiden lähettäjä kertoo olevansa European Register of Commerce.

Viesti sisältää vastaanottajan tiedoilla esitäytetyn lomakkeen ja pyynnön palauttaa se allekirjoitettuna. Viestissä viitataan siihen, että tietojen tarkistuspyyntö liittyy toukokuussa voimaan tulleeseen tietosuoja-asetukseen.

Tietosuojavaltuutetun toimisto toteaa, että sen tietojen mukaan European Register of Commercella ei ole mitään tekemistä viranomaistoiminnan tai tietosuojan kanssa. Päinvastoin.

Viestit ovat tilaaja-ansa, jolla vastaanottaja yritetään saada allekirjoittamaan vuosikustannuksiltaan lähes 1000 euron hintainen tilaus. Viestit voi siis sivuuttaa – ainakaan niitä ei pidä allekirjoittaa eikä lähettää.