Ruotsalainen huonekalumyymäläketju Ikea suunnittelee avaavansa 50 uutta myymälää, vaikka kauppa keskittyy entistä enemmän verkkoon, kertoo BBC.

Business Insiderin mukaan myymälät ovat kooltaan tavallista pienempiä, ja niitä on tarkoitus avata ”elinvoimaisiin urbaaneihin ympäristöihin”. Tällaisia ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa New York ja Los Angeles.

Ikea ja sen franchising-edustajat avaavat myymälöitä myös muualle. Suunnitelmissa on mukana ainakin 40 suurta kaupunkia Euroopassa, Venäjällä, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Oseaniassa. Tällä hetkellä tuotemerkin alla toimii 445 myymälää 52 maassa.

Uudet yli 50 myymälää on tarkoitus avata tällä tilikaudella, kertoo Financial Times. Tilikausi alkoi syyskuun alussa.

BBC:n mukaan Ikean myynti on kärsinyt koronaviruspandemiasta vähemmän, kuin johto on pelännyt. Elokuussa päättyneellä tilikaudella myynti laski neljä prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ollen 39,6 miljardia euroa.

Suurinta osaa Ikea-myymälöistä hoitavan franchising-yrityksen, Ingka Groupin, toimitusjohtaja Jesper Brodin kertoi BBC:lle, että ihmiset olivat yllättävän kiinnostuneita sisustamaan kotejaan vietettyään pitkiä aikoja sisätiloissa rajoitusten takia.

"Odotimme liiketoimintamme asteittaista lisääntymistä myymälöiden avautumisen jälkeen, mutta me olimme monien muiden tavoin aivan väärässä", hän sanoo.

"Myymälöiden avautumisesta lähtien asiakkaat ovat palanneet valtavalla innolla takaisin myymälöihimme."

Ikean brändin omistavan Inter Ikean tuore toimitusjohtaja Jon Abrahamsson Ring kertoi Financial Timesille, että uusien myymälöiden on tarkoitus parantaa Ikean saavutettavuutta viitaten uusien myymälöiden konseptiin.

”Emme palaa enää malliin, jossa avaamme vain suuria myymälöitä. Jatkossa sekoitamme mukaan pienempiä myymälöitä, jotka ovat lähempänä ihmisten asuin- ja työpaikkoja sekä alueita, joissa ihmiset liikkuvat”, hän sanoo.

Ikean myymälät ovat perinteisesti sijainneet lähiöissä tai muuten kauempana kaupunkien keskustoista. Myymälät ovat myös suuria ja niiden yhteydessä on usein valtava varasto.