Ikea Suomi aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enimmillään 33 ihmisen irtisanomiseen.

Yritys uudistaa organisaatiotaan ja poistaa päällekkäisyyksiä niin, että kahden vuoden aikana kaikkiaan 160 ikealaisen työtehtävä muuttuu. Tuleeko niitä koskevia uusia yt-neuvotteluja myöhemmin, siitä yritys ei tänään kertonut.

Nyt alkavat yt-neuvottelut koskevat töitä Espoon palvelutoimistossa, logistiikassa, henkilöstöhallinnossa ja kiinteistöosastolla sekä yksiköiden henkilöstöosastoilla.

Tavaratalojen myyjiä tämä organisaatiouudistus ei koske.

"Arvioimme, että nyt alkavien yt-neuvottelujen jälkeen 33 henkilön työsuhde saattaisi päättyä edellyttäen, että he eivät ottaisi vastaan heille tarjottua uusia työtehtäviä. Uudistuksessamme tulee nimenomaan digitaalisuuden ja logistiikan osa-alueilla paljon uusia mahdollisuuksia", sanoo Ikea Suomen maajohtaja Timo Hulmi .

Koko kansainvälinen Ikea käy läpi organisaatiouudistusta. Globaalisti yhtiö aikoo Reutersin mukaan vähentää lähivuosina peräti 7500 työntekijää. Vähittäiskaupan osto- ja kulutuskäyttäytyminen muuttuvat etenkin verkkokaupan ja digitaalisuuden takia. Ikean asiakkaiden verkkokaupassa tekemät ostokset ovat kolminkertaistuneet viidessä vuodessa, ja osuus kasvaa edelleen.

Siksi yhtiö avaa maailmalla uusia myymälöitä kaupunkien keskuksiin ja kauppakeskuksiin.

”Tarkoituksena on, että globaalisti noin 30 tällaista uutta kohtaamispistettä syntyy eri kaupunkeihin. Suomessa me tutkimme Helsingin kaupungin kanssa Koivusaaren suunnitteluvarauksen eri vaihtoehtoja. Tietysti myös muita vaihtoehtoja tutkitaan koko ajan”, Hulmi sanoo.

Financial Times kertoo, että Ikea aikoo investoida 5,8 miljardia euroa kiinteistöihin kolmen seuraavan vuoden aikana. Näin se tekee huolimatta siitä, että verkkokaupan osuus huonekalujätin myynnistä kasvaa vääjäämättä.

Ikean kiinteistöyhtiö Ingka Centres omistaa kiinteistöjä yhteensä 9,5 miljardin euron arvosta.

Yhtiö on jo avannut perinteisiä tavaratalojaan pienempiä myymälöitä muun muassa Pariisiin, Tukholmaan ja Madridiin. Tukholman myymälä esittelee keittiöitä ja Madridin makuuhuoneita.

Suomessa Ikealla on tavaroiden noutopaikka sekä pieni esittelymyymälä Jyväskylässä. Tavaratalot ovat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa.

Ikealla on Suomessa 1675 työntekijää.