SOS-Lapsikylä ja Ikea Suomi ovat tehneet yhteistyötä pari vuotta. Yhteistyö sai alkunsa, kun SOS-Lapsikylän toimintaa laajennettiin ja uusiin asuntoihin tarvittiin huonekaluja.

”Meille molemmille hyvä arki on tärkeää ja se, että kotona on hyvä olla. Katsomme asiaa vähän eri vinkkelistä, mutta tavoite ja päämäärä ovat yhteisiä, joten yhteistyön aloittaminen tuntui hirveän luontevalta”, SOS-Lapsikylän yritysyhteistyöpäällikkö Annemi Usva-Vänttinen kertoo.

”Lapset ja nuoret ovat aina olleet Ikealle erityinen kohderyhmä. Heillä on iso asema arvoissamme, ja Ikea Suomi haluaa vaikuttaa nimenomaan Suomessa”, Ikea Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto komppaa.

Sisustetut kohteet ovat nuorten itsenäistymisasuntoja, perhekuntoutusasuntoja ja tapaamisasuntoja. Ne sijaitsevat Ikea-paikkakunnilla, eli Vantaalla, Espoossa, Kuopiossa, ja Tampereella.

Lisäksi Raision tavaratalo on tukenut Kaarinan lapsikylää ja Rovaniemen ja Oulun lapsikylät ovat tehneet yhteistyötä Jyväskylän Ikean kanssa.

Olemme Vantaalla tapaamisasunnossa, eli siellä ei asu kukaan vakituisesti, vaan sijaisperheissä asuvat lapset tapaavat siellä biologisia vanhempiaan viikonloppuisin ja loma-aikoihin. Tämän asunnon parveke on sisustettu Ikea-yhteistyöllä.

”Ihmiset palaavat tänne kerta toisensa jälkeen, ja olen huomannut, kuinka he alkavat tehdä tästä itselleen kotia. Huonekalut saattavat olla viikoittain aivan eri paikoissa, kun ihmiset muokkaavat sisustusta mieleisekseen”, SOS-Lapsikylän palvelujohtaja Tiina Rihti sanoo.

”Vaikka tapaaminen olisi vain pari tuntia kestävä, se on oikeasti paljon merkityksellisempi tällaisessa ympäristössä, jossa voi vaikka keittää puuron lapselle, kuin jos se olisi toimistoympäristössä muiden katseiden alla”, hän lisää.

Suvanto korostaa, että yritysvastuutyö on antoisinta, kun se osallistaa työntekijöitä mukaan.

”Työntekijät olivat heti innolla mukana, koska he saivat käyttää sisustamisessa omaa osaamistaan ja ammatillista näkemystään”, Suvanto sanoo.

”Jos yhteistyö on pelkästään ylätasolla liikkuvaa tai rahan lahjoittamista, silloin se ei mene yritykseen sisälle asti, eivätkä työntekijät ole välttämättä edes tietoisia mahdollisuuksista. Heti kun tulee mahdollisuus osallistua itse, se sitouttaa työntekijät mukaan toimintaan”, hän lisää.

Myös lapsikylän asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

”Heillä on ehkä oletus, että vastassa on jotain ankeaa. Moni on kysynyt, että onko tämä oikeasti meitä varten ja täälläkö me saamme olla. Arvostuksen tunne on todella tärkeä asia, jota voimme tämän avulla tarjota ihmisille”, Usva-Vänttinen sanoo.

SOS-Lapsikylä on haluttu yritysvastuukumppani. Esimerkiksi Fazerin kanssa se on tehnyt yhteistyötä jo vuosikymmeniä.

”Lähdemme aina arvomaailmasta liikkeelle ja pyrimme löytämään luontevia yhteistyön paikkoja”, Usva-Vänttinen kertoo.

Joulun alla ryhmä Ikean työntekijöitä on osallistumassa SOS-Lapsikylän tukiperheille järjestettävään pikkujouluun ja auttaa tilaisuuden järjestelyissä.

”Mulle jäi joulupukin rooli”, Suvanto naurahtaa.