Tam-Silk in etusivunmainos Kangasalan Sanomissa ansaitsisi vuoden kaikki palkinnot.

Pieni kangasalalainen alusvaate- ja yöasuvalmistaja osti kerran viikossa ilmestyvältä paikallislehdeltä etusivun, jolla puuttui Ikea n ja Finlayson in peliin.

Ikea on globaali jättiläinen ja Finlayson Suomessa näkyvä ja tunnettu brändi. Finlayson aloitti näitä molempia hyödyttävän nokittelun Hesarin etusivulla. Viesti oli Finlaysonin vastuullisuus: lakanat valmistetaan luomupuuvillasta ja pakataan muovin sijasta kartonkiin. "Tehkää perässä", sanoi Finlayson.

"Tehdään yhdessä", vastasi Ikea nopeasti somejulkaisussaan ja kertoi, että luomupuuvilla on ollut heillä käytössä jo vuodesta 2015.

Tämä markkinointi ylitti uutis- ja ihastelukynnykset. Kuinka virkistävää tökätä suoraan kilpailijaa! Kuinka nopeasti – ja kuinka rakentavasti – Ikea reagoikaan!

No jaa.

Finlayson ei välittänyt selvittää Ikean materiaaleja tai sitten ei vain välittänyt faktoista ideansa pauloissa.

Ikea on globaali yritys, jolla on massiiviset viestintä- ja markkinointiosastot, ja ne nyt sitten tekivät yhden somepostauksen väripohjalla. Sittemmin on käynyt vielä ilmi, että Finlayson oli näyttänyt oman mainoksensa kilpailijalle etukäteen.

Minulle tulee mieleen väkinäinen tosi-tv.

Tam-Silkille ei varmasti näytetty mainoksia etukäteen. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna hieman yli miljoonan ja se työllistää parikymmentä henkeä. Se ei edes valmista samoja tuotteita kuin Ikea tai Finlayson, mutta nythän puhuttiinkin vastuullisuudesta.

Toimitusjohtaja Tuomo Saarni näki tilaisuutensa tulleen. Olisi ollut helppoa sylkäistä tuntemuksensa suoraan someen, mutta Saarni ei hätäillyt. Ah, miten täydellinen toteutustapa tämän viestin viemiseksi onkaan valokuva paikallislehden etusivusta somessa! Laitetaan se vielä tähän todisteeksi.

Tam-Silk, douze points!

Jotenkin mukava myös linkata juuri Kangasalan Sanomiin, kas näin.

Lehti uutisoi eilen, että Tam-Silkin verkkokaupan myynti 20-kertaistui mainoksen (ja sen somejakojen) jälkeen. Se tärkein palkinto hyvästä markkinoinnista näyttäisi siis tulleen.