Vaihtoehtokustantaminen

Ilkka Jauhiainen 28.9.2016 15:02 päivitetty 29.9.2016 11:45

Ilja Janitskin aikoo hakea turvapaikkaa

Kari Pekonen
Ilja Janitskin Helsingissä vuonna 2006.

"Puolustan oikeutta Suomen 'viralliseen' eriävään mielipiteeseeni vaikka hengelläni", sanoo MV-lehden kustantaja.

Helsingin kihlakunnan syyttäjä aikoo perjantaina esittää käräjäoikeudelle Ilja Janitskinin vangitsemista poissaolevana. Mikäli vangitsemispäätös tehdään, aikoo Suomi pyytää hänen luovuttamistaan Suomeen. Janitskin on asunut jo pitkään Barcelonassa. MV-lehden lisäksi hän kustantaa Über-uutiset nimistä verkkopalvelua. MV-lehti vastustaa hyvin voimakkaasti pakolaisten ja maahanmuuttajien tuloa Suomeen.

Ilja Janitskin, miltä mieltä olet syyttäjän toimista?

"Tämä todistaa, että Suomessa toisinajattelijat halutaan lukkojen taakse. Suomi on kuin DDR."

Ovatko syytökset perättömiä?

"Kolme kertaa oikeutta on jo käyty ja ne on todettu perättömiksi."

Janitskin viittaa myös kahteen oikeuden päätökseen, joista hänellä on kopiot. Toisessa oikeus hylkäsi yksityishenkilön tekemät vaatimukset MV-lehden sisällön poistamisesta lain vastaisina. Toisessa tapauksessa oikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen sulkea MV-lehti kahdelta eri palvelimelta. Suomessa palvelimia hallinnoineet yhtiöt lopettivat myöhemmin itse MV-lehden jakelun.

Uutena nimikkeenä laiton uhkaus

Syyttäjä on laatinut listan rikoksista, joiden perusteella Janitskinia haetaan vangittavaksi: kiihottaminen kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikokset, rahapelirikokset, törkeä kunnianloukkaus, laiton uhkaus, salassapitorikos ja tekijänoikeusrikokset.

Onko tässä uusia rikosnimikkeitä?

"Nuo ovat niitä samoja, eli kun yritettiin kieltää MV Suomessa niin tuomari ei nähnyt mitään rikosta vaan kyse on sananvapaudesta. Niin oli päätöksessä. Laitoin uhkaus on uusi syytös mutta minulle ei ole annettu tietoa mikä se edes on."

Oletko ollut yhteydessä asianajajaan Barcelonassa?

"Joo, kyllä aloimme eilen suunnittelemaan jo asioita."

Kuinka todennäköisenä pidät, että vangitsemispäätös tehdään ja että sinut luovutettaisiin Espanjasta Suomeen?

"Espanjan kansalaista, joka on luopumassa Suomen kansalaisuudesta, epäillään Espanjassa tehdyistä rikoksesta tai rikoksista, jotka eivät ole rikoksia, joita ei ole millään tavoin yksilöity. Vangitseminen käytännössä haluttaisiin tehdä vain siksi, että en ole saapunut kuulusteluihin. Ja näillä perusteilla lehdet kirjoittavat, että "valhemedian päätoimittajalle" haetaan "kansainvälistä pidätysmääräystä". Tästä saadaan taas hyvät naurut."

"Syy pelätä Suomen vainoa"

Mitä aiot tehdä?

"Haen siis poliittista turvapaikkaa. Minulla on perusteltu syy pelätä Suomessa vainoa, joka liittyy tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumiseen tai poliittiseen mielipiteeseeni."

Mikä on se tämä yhteiskunnallinen ryhmä ja mistä maasta haet turvapaikkaa?

"Isänmaallisten ja kansallismielisten ryhmät. Maata emme voi vielä paljastaa."

Onko tämä vitsi?

"Ei ole."

Onko Venäjä yksi vaihtoehto?

"Ei ole ensimmäisenä listalla, mutta kaikki muut ovat vaihtoehtoja paitsi Suomi ja Ruotsi."

Suomalaisessa mediassa on väitetty, että olet saanut rahoitusta dosentti Johan Bäckmannin kautta tai Venäjältä. Pitääkö tämä paikkansa?

"Mikäli joku olisi MV-lehteä rahoittanut, niin meillä olisi hieman enemmän porukkaa tekemässä kuin kolme. Eli täysin hatusta vedettyjä väitteitä."

Vaikuttaako mahdollinen vangisemispäätös MV-lehden toimintaan?

"Toiminta tulee kasvamaan, sillä sinne (Suomeen) on jo huomiseksi jotkut tahot järjestäneet kaksi eri mielenosoitusta puolestani. Ihmiset alkavat puolustamaan MV:tä ja näin ollen toiminta kasvaa. Lisäksi eilinen iso medianäkyvyys toi taas sivuille uusia lukijoita, jotka eivät olleet MV:stä aiemmin kuulleet."

Perjantaina on myös mielenosoitus MV-lehden ja sinun tueksi. MV-lehden sivuilla tuntematon taho ilmoittaa korvaavansa matkakustannukset mielenosoitukseen. Kuka toimii sponsorina?

"En tunne Suomi Ensin (liikkeen) asioita, joten en tiedä."

Milloin olet suunnitellut hakevasi turvapaikkaa?

"Se tapahtuu pikaisesti. Odottelen asianajajien suosituksia ja ohjeita."

"Ei vastusta yksinäisistä susista"

Onko jotain mitä haluat vielä sanoa?

"Puolustan oikeutta Suomen 'viralliseen' eriävään mielipiteeseeni vaikka hengelläni."

Koetko, että henkeäsi saatettaisiin uhata?

"Kaikki on mahdollista kun puhutaan Suomesta."

Onko uhkaaja mielestäsi yksinäinen susi, ei siis poliisi tai muu turvallisuuskoneisto?

"Ei yksinäisistä susista minulle ole vastusta. Kaiken tämän takana on suomalainen valtakoneisto, näiden keksittyjen syytteiden ja vangitsemisen takanakin."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö