Ilmarisen päätöksen taustalla on eduskunnan päätös sulkea ravintolat, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hillittyä.

Ilmarisen päätös koskee ravintoloita, jotka toimivat vuokralla Ilmarisen kokonaan omistamissa liikehuoneistoissa. Ravintolayrittäjien eri tarvitse maksaa vuokria takaisin siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuja.

Ilmarinen on jo aiemmin sopinut vuokranmaksun keskeytyksestä sekä joustoista vuokrien takaisinmaksuaikaan. Tavanomaisista aukioloehdoista on samoin joustettu. Esimerkiksi kauppakeskuksissa toimivia yrityksiä ei velvoiteta pitämään liikettään auki tiettynä aikana.

”Yritysten tilanteet ovat erilaisia ja jokaisen vuokralaisen kanssa on pyritty löytämään sopiva ratkaisu, miten nyt maksamatta jääneet vuokrat hoidetaan. Maksuaikaa saa tarvittaessa jopa 1-2 vuotta ja vuokrat voi maksaa pienissä erissä, ilman viivästyskorkoa”, sanoo Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila tiedotteessa.

”Tällä haluamme auttaa maksuvaikeuksissa olevia yrityksiä selviämään pahimman vaiheen yli. Tärkeintä on nyt varmistaa ihmisten terveys ja toimeentulo, ja ettei elinkelpoisia yrityksiä turhaan ajaudu konkurssiin, vuokranmaksuun voidaan palata sitten kun liiketoiminta on saatu takaisin raiteilleen.”

Vielä viime viikolla Laurila kertoi Talouselämälle, että Ilmarinen ei aio antaa kauppakeskus Redin ravintoloiden vuokrarästejä anteeksi.

”Se ei ole eläkejärjestelmän kannalta mahdollista. Yritykset ovat kyllä ymmärtäneet, että emme voi lähteä sellaisiin talkoisiin, sillä vastaamme 1,2 miljoonan suomalaisen eläketurvasta”, Laurila sanoi Talouselämälle.

Ilmarinen on Redin suurin omistaja 49,9 prosentin osuudella.

”Eläkeyhtiöiden perustehtävä on huolehtia eläkkeiden turvaamisesta ja varmistaa eläkkeiden maksu myös poikkeusoloissa, pitkän aikavälin sijoitustoimintaa vaarantamatta. Tämän perustehtävän ja lainsäädännön puitteissa olemme valmiita tulemaan vastaan ja olemaan myös vuokralaisasiakkaidemme tukena kaikin käytettävissä olevin keinoin”, Laurila sanoo nyt tuoreessa tiedotteessa.

Ilmarinen on Suomen suurimpia kiinteistösijoittajia. Ilmarisen omistuksessa on yhteensä 150 liike-, toimisto-, varasto- ja muuta kiinteistöä.