Media

Laura Kukkonen, Ville Perttula 16.7.2018 11:25 päivitetty 16.7.2018 11:36

Ilta-aurinko, Finlandia-talon järjestelyt ja ystävällinen poliisi – näitä asioita ulkomaiset toimittajat kehuvat Helsingissä

Kimmo Brandt
Donald ja Melania Trump saapuivat Suomeen sunnuntai-iltana. Maanantaina heidän päivänsä käynnistyi Suomen presidenttiparin, eli Jenni Haukion ja Sauli Niinistön tapaamisella.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat maanantaina Helsingissä. Sekä suomalainen että kansainvälinen media on kääntänyt katseensa suurvaltajohtajien tapaamiseen.

Poliittisten aiheiden lisäksi monet mediat ja niiden edustajat jakavat tapaamisen yhteydessä maailmalle Suomi-kuvaa. Suomeen on saapunut noin 1 500 akkreditoitunutta median edustajaa.

Amerikkalainen aikakauslehti Atlantic on esimerkiksi julkaissut kattavan artikkelin Helsingin historiasta huipputapaamisten järjestäjänä. Myös CNBC kertoo, miksi juuri Helsinki on valittu tapaamispaikaksi. Maantieteellisen sijainnin lisäksi syitä ovat suhteet Suomeen ja tapaamista isännöivään presidenttiin Sauli Niinistöön.

Russia Today taas on julkaissut artikkelin, joka käsittelee kahvila Kaffekievarin tapaamisen kunniaksi lanseerattua Trumputin-ateriaa.

Amerikkalaiskanava ABC taas kertoo muun muassa Helsingin Sanomien mainoskampanjasta, jonka aiheena on lehdistönvapaus. ABC lähettää maanantaina ohjelmaa Helsingin Kauppatorin laidalla kelluvasta ravintola- ja perinnelaiva Nikolai II:sta.

Myös Fox News seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista herkeämättä. Kanava on myös toteuttanut artikkelin kuopiolaispanimo RPS Breweryn Putin-Trump-oluesta, jonka saamasta mediahuomiosta kerroimme viime viikolla.

Lukuisat ulkomaiset toimittajat saapuivat viikonlopun aikana Suomeen ja Helsinkiin raportoimaan suurvaltajohtajien tapaamisesta. Useat heistä ovat myös kertoneet Helsinki-kokemuksistaan muun muassa Twitterissä.

Newshubin uusiseelantilainen Euroopan-kirjeenvaihtaja Lloyd Burr on kehunut suomalaisia poliiseja erityisen mukaviksi. Hän toteaa twiitissään, että Suomi-poliisi päihittää jopa Ison-Britannian bobbyt.

 

Brittilehti Guardianin Moskovan-kirjeenvaihtaja Andrew Roth seuraa myös tapaamispäivää Helsingissä. Hän on kertonut muun muassa sunnuntain mielenosoituksista, joista hän myös twiittasi.

Washington Postin Valkoisen talon reportteri Seung Min Kim ihastelee twiitissään Helsingin iltaa. Hän kirjoittaa, että "näin kirkasta Helsingissä on kello 21.45. En vain pääse yli siitä miten mahtavaa täällä on".

BBC:n kansainvälinen kirjeenvaihtaja Lyse Doucet on saapunut Helsinkiin käsittelemään huipputapaamista. Hän on twiitannut ahkerasti lehdistökeskuksesta Finlandia-talolta. Hän esittelee muun muassa siellä tarjoiltavia kotimaisia herneitä ja mansikoita. Lisäksi hän on kiinnittänyt huomiota #Helsinki2018-lippuihin ja HS:n mainoskampanjaan.

Myös Trumpin tiedottaja Sarah Sanders twiittasi ihastuksensa suomalaiseen auringonlaskuun. "Helsingin auringonlaskut eivät petä, vaikka ne tapahtuvatkin keskiyöllä", Sanders kirjoittaa twiitissään.

Trumpin hampaissa jatkuvasti olevan CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Abby D. Phillip ihastelee twiitissään Kauppatorin kupeeseen rakennettua studiota ja sen takana avautuvaa maisemaa. Juontajien ja haastateltavien taustalla komeilee aurinkoinen Helsinki ja Presidentinlinna, jossa presidentit tapaavat.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö