Iltalehti julkaisi viime viikolla IL Historia -teemanumeron sotaveteraaneista. IL Historian brändäys ja Ilta-Sanomat Historian brändäys voivat vaikuttaa kannen perusteella äkkiseltään yhteneväisiltä. Lehtien logot ovat valkoisella pohjalla Historia-nimikkeellä höystettynä.

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan mielestä lehtien ulkoasut ovat niin yhteneväiset, että ne sekoittavat Ilta-Sanomien ja Iltalehden brändit.

"Meidän lukijamme ovat tottuneet korkeaan laatuun", Sadeoja kuittaa.

Sadeoja vihjaa Iltalehden ratsastavan Ilta-Sanomien Historia-teemalehden laatumielikuvalla. Ilta-Sanomilta tulee noin yhdeksän Historia-teemalehteä vuodessa.

Iltalehden vastaavan päätoimittajan Kari Kivelän mukaan lehti ei ole saanut yhtään palautetta, jonka mukaan brändit olisivat sekoittuneet toisiinsa. IL Veteraanit on ollut Iltalehdellä teossa jo vuoden 2011 alusta, Kivelä kertoo.

Kivelä myöntää, että teemalehtien nimissä käytetyt kirjasintyypit ovat samaa sukua, mutta hän painottaa, että kirjasintyyppi on ollut Iltalehdellä käytössä eri tarkoituksissa vuosikymmenien ajan.

Kisa teemalehdissä iltapäivälehtien kesken on kaikkinensa kova. Kivelä kertoo, että Iltalehti julkaisi ensimmäiset teemalehtensä 2000-luvun alussa, jolloin teemalehdet keskittyivät pääasiassa urheiluun.

"IS ja IL ovat julkaisseet vuonna 2012 molemmat viidestä samasta teemasta lehden. Nämä ovat Jääkiekon MM-kisat, Jalkapallon EM-kisat, Olympialaiset, Sienestys ja Ilona Joulu. Kaikille on näille yhteistä se, että IL on julkaissut lehtensä ensimmäisenä. Mutta periaatteidemme mukaan emme arvostele toisten toimijoiden tekemisiä – emmekä sanomisia", Kivelä sanoo.

Sadeojan mukaan hän on keskustellut teemalehtien kopioinnista aiemmin Iltalehden kanssa. IS ei aio linjaansa muuttaa.

"Emme lähde itse luomaamme ulkoasuamme muuttamaan, se on osa brändiämme ja laatumielikuvaamme", Sadeoja sanoo.

Teemalehdet eivät ole nappikauppaa. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Talvisota-numeroa myytiin lähes 120 000 kappaletta. Sadeojan mukaan Historia-lehtien myynnin haitari on suuri, mutta kyse on kymmenistä tuhansista kappaleista.

Esimerkit IL:n ja IS:n Historia-teemalehtien kansista.