Instagram in omistavan Facebook in tiedottaja kertoo Daily Dot -sivustolle poistettujen tilien rikkoneen lukuisia Instagramin käyttöehtoja, mukaan luettuna yritys vaikuttaa palvelun sisäisiin prosesseihin. Tilien ylläpitäjät eivät enää pysty kirjatumaan sisään tileille, eivätkä seuraajat näe niitä.

Meemitilit ovat sosiaalisen median vaikuttamisen eräänlainen musta lammas. Meemillä tarkoitetaan perinteisesti jotakin asiaa, ilmiötä, ideaa tai käyttäytymismallia, joka leviää ihmiseltä toiselle kulttuurin kautta.

Esimerkkejä nettimeemeistä ovat erilaiset muun muassa kuvamuokkaukset tai vaikkapa tunnettuihin elokuvakohtauksiin perustuvat uudelleen tekstitetyt videot, jotka leviävät netissä. Ongelmana ovat usein tekijänoikeuteen liittyvät kysymykset.

Nettimeemille on tyypillistä huumorin käyttö ja keskenään hyvin erilaisten asioiden törmäyttäminen yhteen, jolloin syntyy absurdilla tavalla katsojaa puhutteleva kuva tai video.

Eräs lukuisia suosittuja meemitilejä pyörittänyt käyttäjä kertoi Reclaim The Net -sivustolle onnistuneensa keräämään yhteensä 40 miljoonaa seuraajaa ja ansaitsemaan 600 000 dollaria nyt poistettujen tilien kautta. Mainonta ja sponsoroidut postaukset ovat tuoneet useille meemitilien ylläpitäjille kymmenien tuhansien dollarien tulot vuodessa.

Nyt tehty puhdistus tulee hieman sen jälkeen, kun Instagram päätti kokeilla tykkäyksien piilottamista muilta käyttäjiltä. Kanadassa aloitettu kokeilu laajeni Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Irlantiin, Italiaan, Japaniin ja Brasiliaan.

Testauksessa käyttäjä itse näkee, kuinka moni kuvasta on tykännyt, mutta muut eivät näe. Kokeilulla on Instagramin mukaan tarkoitus edistää etenkin nuorten mielenterveyttä, sillä sosiaalinen media voi luoda käyttäjille suuriakin paineita. Asiasta uutisoi BBC.