luokkaretki

Anthony Gyursanszkyn nimi on peräisin unkarilaiselta isältä. Lapsena Anthonykin osasi unkaria, mutta kun vanhemmat erosivat ja isä muutti Pohjois-Amerikkaan, kielitaito ruostui.

Gyursanszky kertoo jo lapsena tehneensä täysillä niitä asioita, joihin ryhtyi.

- Tein leikeissäni uutta ja hain inspiraatiota. 7-vuotiaana löysin jääkiekon ja Jäähonka-seuran. Lajista tuli pakkomielle, vaikka en ollut siinä kovin hyvä. Olin syöttelijä ja tilanteiden järjestelijä, mikä on näkynyt myös työuralla.

Jääkiekosta tuli yhä tärkeämpi harrastus 12-vuotiaana, kun Gyursanszkyn äiti kuoli. Seurasta tuli yhteisö, johon kuulua.

Gyursanszky kasvoi sukulaisten kanssa, joista monet olivat insinöörejä. Myös Espoon Tapiolan henki kannusti tähtäämään TKK:lle. Hän luki pitkää matematiikkaa, eikä kyseenalaistanut diplomi-insinöörin uraa ennen kuin abivuonna.

- Kuvaamataitoni oli kymppi. Hain arkkitehtilinjalle TKK:lle, mutta jäin viimeisten joukossa rannalle. Minusta tuli sähkötekniikan DI. En koskaan kokenut sitä kutsumuksekseni, vaikka se oli työelämän kannalta hyvä vaihtoehto. Olin vähän outolintu teekkarimaailmassa.

Gyursanszky löysi tulevan vaimonsa jo fuksivuonnaan, soitti bändeissä ja teki musiikkia. Huippu musiikin parissa oli 1993, kun Kinkku-coverbändi soitti Suurlähettiläiden lämppärinä Helsingin jäähallissa. Ariadne-bändin kappale Turhaan kai soi radiossakin.

Armeijan jälkeen Gyursanszky keskittyi lopulta opintoihin, ja suoritti ne kahdessa vuodessa. Hän luki myös markkinointia ja johtamiskursseja. Diplomityönsä hän teki Nokialle, ja oli siellä pari vuotta töissä, mutta ei viihtynyt.

- Kuulin lähellä sijaitsevasta Martis-nimisestä yrityksestä, josta myöhemmin tuli Tellabs. Monet kehottivat pysymään turvallisessa Nokiassa, mutta Tellabsilla näin kaiken bisneselämästä. Se oli paras koulu nuorelle miehelle.

Gyursanszky näki kun yritys kasvoi 100 hengen talosta 1000 henkeä työllistäväksi kansainväliseksi yritykseksi. Hänkin sai komennuksen Singaporeen.

Työura jatkui F-Securella, jossa Gyursanszkyn tehtävänä oli viedä tietoturvaa pilveen ja tehdä siitä liiketoimintaa. Seuraavassa työpaikassaan SSH:lla hän kehitti kansainvälistä ohjelmistoliiketoimintaa.

35-vuotiaana hänet houkuteltiin pörssiyhtiö Enderon johtoon.

- Vaikka yritys oli tuolloin huonomaineinen tulosvaroitusten, johtajavaihdosten ja tiedotusepäselvyysoikeudenkäyntien takia, haasteeseen oli pakko vastata myöntävästi. Nyt yritys on hyvässä vauhdissa, joten voin hyvillä mielin jättää sen ja vaihtaa Microsoftille.

Gyursanszky on ollut mukana perustamassa innovaatiojohtamisen koulutusohjelmaa IMO:a, jonka koti Endero on. Hän aikoo pysyä mukana koulutuksessa jossain muodossa jatkossakin.

Hän on myös työstänyt Jimi Solatien kanssa kirjaa Ideasta innovaatioksi.

- Intohimoni on, että ohjelmistoyritys profiloituu innovaatiojohtamisessa ja auttaa suomalaisyrityksiä kansainvälistymisessä. Tykkään toimia sillä alueella, missä epävarmuus on korkea.