Ulkomaat

Aleksi Ylä-Anttila 25.5.2018 13:52

Irlannin kansanäänestys naisten aborttioikeudesta synnytti someilmiön: "Tehdään tämä!"

Colourbox

Irlannissa äänestetään tänään perjantaina naisten oikeudesta aborttiin. Äänestyksen ympärille on syntynyt sosiaalisen median ilmiö.

Perjantaina Irlannissa järjestettävässä kansanäänestyksessä kansalaiset äänestävät siitä, saavatko naiset jatkossa oikeuden raskaudenkeskeytykseen eli aborttiin. Asiasta kertovat muun muassa Fast Company ja BBC.

Äänestys on synnyttänyt syvästi katolisessa maassa paljon keskustelua. Irlannissa on käytössä yksi koko Euroopan tiukimmista aborttilaeista. Abortti voidaan tehdä ainoastaan, mikäli äiti on raskauden vuoksi kuolemanvaarassa.

Suuri joukko ulkomailla asuvia irlantilaisia on matkustanut äänestyksen kynnyksellä kotimaahansa antaakseen oman äänensä kansanäänestyksessä.

Tämän seurauksena sosiaalisessa mediassa on syntynyt laajalle levinnyt ilmiö, jossa eri puolilta maailmaa kotimaahansa palanneet irlantilaiset kertovat, miksi he aikovat äänestää puolesta tai vastaan.

Osa on kertonut myös omasta matkastaan sekä tarjonnut kyytiä tai muuta tukea, jotta mahdollisimman moni pääsee antamaan äänensä. Keskustelua käydään hashtagin eli aihetunnisteen #HomeToVote (suom. Kotiin äänestämään).

Ihmiset ovat matkanneet äänestysluukuille sekä läheltä että kauempaa. Moni on saapunut Irlantiin Englannista, mutta matkaajia on saapunut myös tuhansien kilometrien päästä esimerkiksi Yhdysvalloista.

"Minä tulen kotiin äänestämään. Matkustan 5 169 mailia (n. 8 320 km) Los Angelesista Dubliniin ja ajattelen kaikkia niitä naisia, jotka ovat joutuneet matkustamaan sellaisten terveydenhuollon palvelujen vuoksi, joita heidän pitäisi saada omassa kotimaassaan. Tehdään tämä, Irlanti!", Yhdysvalloissa asuva ja lakimuutosta kannattava Lauryn Canny kertoo Twitterissä.

Ihmiset ovat muun muassa tarjonneet yösijaa omasta asunnostaan sekä yhteisiä autokyytejä äänestyspaikalle.

Irlannin nykyinen aborttilaki on ollut voimassa vuodesta 1983 lähtien. Näin ollen kukaan alle 54-vuotias maan kansalainen ei ole päässyt äänestämään asiasta koskaan aiemmin.

Mielipiteet ovat vahvasti jakautuneet myös nuorten äänestäjien keskuudessa. Englannista äänestämään saapunut 21-vuotias opiskelija Bláithín Carroll kertoo BBC:lle aikovansa äänestää abortin hyväksymisen puolesta. Carrollin mukaan äänestys tarjoaa Irlannille mahdollisuuden "todelliseen kehitykseen" moderniksi maaksi.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Karen Fahy, 26, ja Maria Mcentee, 24, matkustivat Lontoosta Irlantiin äänestämään lakimuutosta vastaan.

"En halua, että tämä (muutos) tulee Irlantiin. Minusta me voimme tehdä asioita paljon paremmin muilla tavoin. Meidän pitäisi tutkia ja tarjota apua naisille kriisiraskauksien yhteydessä", Fahy arvioi BBC:n haastattelussa.

Ennakkokyselyjen perusteella äänestyksen lopputulosta on vaikea arvioida. Irish Times -lehden kyselyn mukaan 44 prosenttia olisi äänestämässä lakimuutoksen puolesta ja 32 prosenttia sitä vastaan. Neljännes äänestäjistä ei mielipidetiedustelun mukaan olisi vielä päättänyt kantaansa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Irlannissa syntyy sosiaalisen median ilmiö kansanäänestyksen yhteydessä. Keväällä 2015 irlantilaiset ottivat aktiivisesti kantaa äänestykseen, jossa päätettiin samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioitumisoikeudesta. Irlantilaiset hyväksyivät tasa-arvoisen avioliittolain 62,1 prosentin enemmistöllä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.