Kun ajat ovat kovat, nopeat toimivat. Aiemmin tällä viikolla tuli uutinen Ranskasta: luksustalo LVMH vaihtaa parfyymit käsidesien tuotantoon kolmella tehtaallaan ja lahjoittaa käsidesit Ranskan viranomaisille sekä Euroopan suurimmille sairaaloille.

Jos luksustalon apureaktio on ranskalainen ilmiö, sille saatiin nopeasti suomalaisia versioita. Suomessa valmistajiksi valikoituivat tietenkin viinatalot.

Altia tiedotti tiistaina, että se toimittaa etanolia raaka-aineeksi käsidesiin isoja määriä. Altian mukaan toimitukset päivässä riittävät jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin.

Ranskassa LVMH:n mukaan tuotanto on ensimmäisen viikon aikana noin 12 tonnia. MVM:n ensimmäiset toimitukset alkoivat jo tiistaina tehtaista, jotka normaalioloissa ovat valmistaneet hajuvesiä Christian Diorin, Givenchyn ja Guerlainin brändeille. Käsidesiään LVMH ei ole brändännyt ainakaan toistaiseksi.

Samaan aikaan Pohjanmaalla: Kyrö Distillery tiedotti myöhään tiistaina alkavansa valmistaa käsidesiä. Kyrön brändijohtaja Mikko Koskinen kommentoi hanketta Markkinointi & Mainonnalle.

”Kaikki eteni nopeasti, mutta tuote ei ole vielä valmis. Osa raaka-aineista on vielä matkalla Suomeen. Jos rahtiliikennettä ei pysäytetä, ensimmäinen erä on valmis ensi viikolla”, Koskinen kertoo.

Kyrö Distillery valmistaa käsidesiä Isokyrössä.

”Jos saamme kaikki raaka-aineet, pystymme valmistamaan 2500 puolen litran pulloa päivässä”, Koskinen lisää.

Käsidesin kysyntä on nyt huipussan. Koskinen tarkentaa, että Kyrö pyrkii käsidesin valmistuksella palvelemaan sitä tarvitsevia ja varmistamaan työtä omalle henkilökunnalle.

”Kiskurihintoja ei tulla näkemään. Emme ole tehokkaimpia käsidesin tuottajia, mutta teemme parhaamme", hän sanoo.

”Jotta tuote ei päädy jälkimarkkinoille, niin palvelemme niitä, jotka tuotetta eniten tarvitsevat eli esimerkiksi vanhainkoteja. Epävarmoina aikoina pyrimme tekemään hyvää”, Mikko Koskinen linjaa.