Sosiaalinen media

Ari Karkimo 22.2. 16:00 päivitetty 22.2. 16:14

Italialainen mediatalo haastoi Facebookin oikeuteen ja sai 35 000 euron korvaukset – halusi kenties hiljentää Facebook-ryhmän

Tapaus on ikävä osoitus siitä, miten sensuuria voidaan harjoittaa tekijänoikeuksilla ratsastaen.

EU:n loppusuoralla oleva tekijänoikeuslainsäädäntö on asettamassa verkon julkaisualustat vastuuseen käyttäjien lataamista aineistoista. Niistä voi joutua vastaamaan jo nyt, sai Facebook huomata.

Italialainen mediayhtiö Mediaset haastoi Facebookin oikeuteen, kun yhdessä palvelun ryhmässä jaettiin linkkejä Kirarin Revolution -animaatiosarjaan. Mediaset kuuluu maan entisen pääministerin Silvio Berlusconin mediaimperiumiin.

Tapauksessa on paljon mielenkiintoisia piirteitä, Torrentfreak kirjoittaa. Animaatiopätkät julkaistiin luvattomasti YouTubessa, mutta Mediaset ei tehnyt elettäkään poistaakseen ne sieltä. Facebook-linkki vei YouTubeen, ja Facebookin kimppuun käytiin. Tai kohteena kenties oli linkit jakanut Facebook-ryhmä, joka suhtautui Kirarin Revolutioniin pilkallisesti.

Mediaset voitti oikeudenkäyntinsä, mutta taloudellisesti se ei tästä koostunut. Vahingonkorvauksia Facebook määrättiin maksamaan 9 000 euroa ja lisäksi laskua kirjoitettiin kunnianloukkauksesta. Loppusumma oli 35 000 euroa, joka ei hetkauta sen kummemmin Facebookin kuin Mediasetin taloutta piirun vertaa. Riitaa käytiinkin enemmän periaatteesta.

Loppujen lopuksi näyttää siltä, että Mediasetillä ei ollut mitään sanomista animaation luvattomaan jakoon eikä sillä varsinaisesti ollut mitään Facebookiakaan vastaan. Sitä vastoin se oli saanut jo pitkään linkkiä jakaneen FB-ryhmän hiljennetyksi, mutta palvelu ei ollut tähän suostunut.

Tapaus on ikävä osoitus siitä, miten sensuuria voidaan harjoittaa tekijänoikeuksilla ratsastaen.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö