Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut jouduttiin perumaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi, mutta Suomessa MTV3-kanavalla pelataan niiden sijaan Unelmien MM-kisat. Jokaisena alkuperäisenä pelipäivänä MTV3-kanavalla simuloidaan kiekkofanien avustuksella pelaamatta jääneet ottelut.

Suomen MM-urakan oli määrä käynnistyä perjantaina 8.5. ottelulla Yhdysvaltoja vastaan. Kyseisenä iltana alkavassa Unelmien MM-kisat -ohjelmasarjassa paneudutaan studiotiimin johdolla pelaamatta jääneisiin otteluihin ja palataan aiempien kisojen huippuhetkiin.

Unelmien MM-kisojen idea on yksinkertainen: kaikki halukkaat saavat kertoa oman näkemyksensä siitä, miten kukin Suomen peli olisi sujunut, jos MM-kisat olisi pelattu. Kommentointiin voi osallistua unelmienmmkisat.fi-sivustolla, jolla yleisöltä kysytään kunkin ottelun tulosta ja huippuhetkiä. Suomen pelien suunta määräytyy lähetettyjen kommenttien perustella.

Ehdotus tuli mainostajalta

Idea Unelmien MM-kisoista tuli Atrialta, jonka Wilhelm-tuoteperhe on ollut aiempina vuosina yhteistyökumppanina MTV3:n lähettämissä jääkiekon MM-kisoissa.

”Kun kävi selväksi, että kisat perutaan, ryhdyimme miettimään, voisimmeko kuitenkin ilahduttaa jollain tavalla kiekkofaneja. Siitä pohdinnasta syntyi sitten idea Unelmien MM-kisoista”, kertoo Wilhelmin markkinointipäällikkö Elina Vuolle tiedotteessa.

Hän kertoo, että jääkiekko ja sitä seuraavat penkkiurheilijat ovat lähellä Wilhelmin sydäntä, ja brändi haluaa myös näinä poikkeuksellisina aikoina tarjota mahdollisuuden nauttia kiekkoviihteestä turvallisesti kotikatsomoissa.

”On mahtavaa päästä näkemään aitiopaikalta, millaisen draaman kaaren maailman kovin kiekkokansa kirjoittaa Unelmien MM-kisoille. Tiedossa on varmasti terävää analyysia ja kommentointia”, Vuolle ennakoi.

Kisojen lopputulosta voi toki jo arvailla. Vuolle hymyilee leveästi ja kommentoi:

”Saa nähdä, miten käy. Sanotaanko niin, että tässä turnauksessa Suomella taitaa olla historiallisen hyvät mahdollisuudet päästä nostamaan pokaalia.”

Mukana kisaprojektissa on myös Wilhelm-brändin mainostoimisto TBWA\Helsinki ja mediatoimisto Vizeum.

Mertarannan selostukset luovat tunnelmaa

Unelmien MM-kisojen etenemistä seurataan Maikkarilla tiiviisti.

”Tämä on aivan mahtava hanke, sillä kiekkohuuma kerää joka kevät valtaosan kansasta yhteen. Olemme todella mielellämme tuomassa rentoa kiekkoviihdettä lätkäfanien kotisohville myös poikkeusoloissa”, toteaa MTV:n urheilun ohjelmapäällikkö Markus Autero.

Uusi jakso Unelmien MM-kisoja esitetään MTV3-kanavalla niinä päivinä, joina Suomi olisi pelannut Sveitsin MM-kisoissa. Studiojuontajina nähdään Mervi Kallio ja Teemu Niikko, asiantuntijoina vuorottelevat Ville Nieminen ja Karri Kivi, ja mukana on myös legendaarinen selostaja Antero Mertaranta.

Autero kertoo, että Unelmien MM-kisoja esitetään pelipäivinä vartin ohjelmapaikalla Tulosruudun jälkeen kello 22:35.

”Jokaiseen ohjelmaan nostetaan ensin yksi ikimuistoinen Leijona-hetki vuosien ja vuosikymmenten varrelta, ja sitten otetaan lähetykseen mukaan kyseisessä tapahtumassa mukana ollut pelaaja tai valmentaja. Muistelun jälkeen perehdytään lyhyen taustoituksen kautta siihen joukkueeseen, jota vastaan Suomella kyseisenä päivänä olisi ollut ottelu, ja asiantuntija muistelee jotakin kyseiseen joukkueeseen liittyvää”, Autero avaa ohjelman kulkua M&M:lle.

Seuraavaksi vuorossa on illan ottelun simuloiminen. Yleisöltä nettisivujen kautta kerättyjen tarinoiden perusteella rakennetaan simuloitu ottelukooste.

Numerot vaihtuvat tulostaululla sitä mukaa, kun ruudussa näytetään tekstipoimintoja ihmisten keksimistä ottelun kohokohdista. Taustalla kuullaan pätkiä Antero Mertarannan oikeista otteluselostuksista vuosien varrelta. Hän ei siis näyttele uusien, kuviteltujen ottelutapahtumien selostamista, vaan tunnelmiin sopivat selostukset poimitaan sopivista kohdista menneiden otteluiden selostuksia.

Lähetyksen lopuksi otetaan vielä yhteyttä nykyiseen tai entiseen tähtikiekkoilijaan ja kysellään kuulumisia.

”Vuosia MM-kiekossa mukana ollut Atria ehdotti mainostoimistonsa kanssa meille otteluiden simuloimista, ja lähdimme sen perusteella kehittämään toimivaa tv-konseptia. Nyt on hyvä hetki olla liikkeellä MM-aiheen kanssa ja myös aktivoida ihmisiä hassuttelemaan ja samalla muistella vanhoja huippuhetkiä”, Autero sanoo.

Hän kertoo, että jääkiekkoaiheita hyödynnetään myös Subin puolella. Kanavalla lähetetään päivittäin jääkiekkoaiheinen tunnin kokonaisuus Jäätävät Leijonapelit, jossa studiotiimin johdolla palataan viime vuosien hienoimpiin otteluhetkiin.

Juttua täydennetty 7.5. kello 8:21 tiedolla siitä, että projektissa on mukana myös Vizeum.