Kohut

Maarit Alkula 10.1. 08:20

Jalkapalloilija julkaisi videon kullalla päällystetystä pihvistä ja vastasi saamaansa kritiikkiin kovin sanoin – seura päätti sakottaa

Kuvakaappaus Franck Ribéryn videolta Twitteristä

Bayern Münchenissä pelaava Franck Ribéry sai seuraltaan sakot vastattuaan Twitterissä asiattomasti kritiikkiin, joka kohdistui lehtikullalla päällystetyn pihvin syömiseen Salt Bae -julkkiskokin ravintolassa Dubaissa.

Ranskalainen jalkapalloilija Franck Ribéry on herättänyt paheksuntaa julkaisemalla sosiaalisessa mediassa videon, jolla turkkilainen julkkiskokki Nusret Gökçe eli Salt Bae tarjoilee hänelle lehtikullalla päällystetyn pihvin. Gökçen lempinimi Salt Bae viittaa hänen internetilmiöksi vuonna 2017 nousseeseen näyttävään tapaansa ripotella suolaa.

Kullalla päällystetyn pihvin väitettiin maksaneen dubailaisessa ravintolassa 1 200 euroa, mutta sittemmin todettiin, että euroiksi laskettuna hinta on noin 300 euroa.

Ribéryn seuran Bayern Münchenin mukaan jalkapalloilija oli kutsuttu Nusr-et-ketjun ravintolaan ja kyse oli mainostempusta eikä Ribéryn siis tarvinnut maksaa annostaan.

Ribéryn julkaisema video herätti sosiaalisessa mediassa kiivasta keskustelua ja kritiikkiä, mutta jalkapalloilija sai faneiltaan myös tukea.

Ribéry vastasi kritiikkiin kovin sanoin. Täyslaidallisen saivat osakseen sekä ”kateelliset” ja ”vihamieliset” kritisoijat että asiasta kirjoittaneet ”valetoimittajat”. Jalkapalloilija käytti tviiteissään niin halventavaa kieltä, että hänen seurajoukkueensa Bayern München päätti rankaista häntä sakoilla. Seuran mukaan Ribéry ”käytti sanoja, joita FC Bayern München ei voi hyväksyä ja joita hänen ei roolimallina ja FC Bayernin pelaajana pitäisi ikinä käyttää”.

Ribéryn tviiteistä ja niistä seuranneista sakoista uutisoivat muun muassa BBC ja CBS Sports. BBC lisää, että Nusret Gökçen ravintolat ovat jo aiemmin saaneet osakseen kyseenalaista huomiota, kun Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ruokaili Gökçen ravintolassa Istanbulissa samaan aikaan, kun hänen maataan koettelee kova pula ruoasta.

Kullalla päällystettyä ruokaa myydään muuallakin – ja halvemmalla

Saksalainen talouslehti WirtschaftsWoche kertoo, ettei ruokien päällystäminen kullalla ole ainutlaatuinen keksintö. Lehden mukaan lehtikullalla koristeltua currywurst-makkaraa on saanut Saksassa jo vuosia.

Lehtikullasta tunnetussa Schwabachin kaupungissa Baijerissa Saksassa valmistetaan lehtikultaa myös elintarvikekäyttöön, ja paikallisessa ravintolassa kolmen kullalla silatun ruokalajin aterian saa 29 eurolla.

WirtschaftsWochen Schwabachissa haastattelema lehtikultayrittäjä Hans-Joachim Rütten arvioi kuvien perusteella, että Ribérylle Dubaissa tarjotun pihvin lehtikulta on maksanut korkeintaan noin 30 euroa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö