Kasvontunnistus tuli monille konkreettisesti tutuksi, kun Apple ja kumppanit ryhtyivät korvaamaan sillä sormenjälkitunnistusta.

Mobiililaitteiden kasvontunnistus ei ole herättänyt suuria intohimoja toisin kuin suunnitelmat tuoda tämä tunnistustapa massakäyttöön. Asia kuumentaa tunteita nyt Britanniassa, The Guardian kirjoittaa.

Englannin Valioliigan hallitseva mestari Manchester City on tiettävästi selvittämässä mahdollisuutta käyttää kasvontunnistusta otteluissa lipuntarkistuksen sijasta. Järjestelmässä katsojat antaisivat järjestelmään selfien. Katsomon portilla heidät tunnistettaisiin ja päästettäisiin sujuvasti sisään.

Cityn harkitseman järjestelmän toimittaja on amerikkalainen Blink Identity, joka lupaa tunnistuksen onnistuvan normaalissa kävelyvauhdissa, joten portilla ei tarvitsi edes hidastaa askelia.

Joukkueen edustaja kertoi Guardianille, että keinoja katsojien viihtyvyyden parantamiseksi etsitään jatkuvasti, mutta päätöstä kasvontunnistuksen käyttöönotosta ei ole tehty.

Miksi tällaista kehitystä sitten vastustetaan? Liberty-kansalaisoikeusjärjestön edustaja Hannah Couchman pyytää manchesterilaisjoukkuetta vetäytymään hankkeesta, joka omalta osaltaan tekisi kansalaisten massavalvontaa arkipäiväisemmäksi. Hän on huolissaan myös siitä, että futisfaneista kerätään tietoja, joilla todennäköisesti tehdään bisnestä.

Blink Identity on myöntänyt, että jokaisesta stadionin portista astuvasta voidaan kerätä "hyödyllistä ja jaettavissa olevaa dataa". Se on kehittänyt biometrisen tunnistuksen järjestelmiä USA:n puolustusministeriölle. Konsertti- ja tapahtumajärjestö on sijoittanut yhtiöön rahaa, koska harkitsee paperilippujen korvaamista kasvontunnistuksella.

Ainakaan kaikki jalkapallon ystävät eivät lämpene ajatukselle, että jonot stadionille liikkuisivat liukkaammin, jos hintana on yksityisyys.

"Kun faneille tehdään joka tapauksessa portilla turvatarkastus ja kasvontunnistus on vain aavistuksen nopeampi kuin sähköiset kortinlukijat, on hyvin vaikea nähdä tätä minkäänlaisena parannuksena", faneja edustavan FSA:n (Football Supporters’ Association) edustaja Amanda Jacks toteaa.