20.9.2002 08:51 päivitetty 4.2.2016 11:36

Jalmarilla menee lujaa

Altian Jaloviinan myynti on kasvanut Mainostoimisto Adamsin suunnitteleman juhlakampanjan aikana lähes kolmanneksen.

Altia Oyj:n tuoteryhmäpäällikkö Hannele Winsten luonnehtii Jaloviinan menekin kasvua valtaisaksi.

Yhden Tähden Jallu, joka on voimakkaimmin nouseva merkkimme, on kasvattanut myyntiään tämän vuoden tammi–heinäkuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna liki 20 prosenttia. Kolmen Tähden Jaloviina, jolle ei ole tehty toimenpiteitä, on sekin noussut muutamia prosentteja.

80 % vähittäiskauppaa

Winstenin mukaan kasvu on samalla tasolla sekä vähittäiskaupassa että tukussa.

— Mainostoimisto Adamsin ravintoloihin tekemät markkinointitoimenpiteet ovat heijastuneet siis ravintoloiden ulkopuolelle, mikä on meille tärkeätä, sillä vähittäismyynti kattaa 80 prosenttia tekemästämme kaupasta.

Jaloviinan myyntiä euroissa Altiasta ei talon tapaan suostuta kommentoimaan.

Kampanja kapakoissa

Jaloviinan juhlavuoteen huipentunut kampanja alkoi edellisenä talvena hiihtokeskusten ravintoloissa ”Hehkuttaja”-teemaa seuranneella promo- ja mainoskokonaisuudella. Kampanja jatkui myös viime talvena.

— ”Kultaa muistoissa” - kesäkampanjamme kattoi jo koko Suomen, ja sen vaikutukset myyntiin ja tunnettuuteen ovat osoittautuneet erittäin hyviksi, sanoo Mainostoimisto Adamsin toimitusjohtaja AD Pasi Käyhkö.

Syksyn mittaan Jaloviina näkyy suomalaisravintoloissa ” Tähti jo 70-vuotta” -sloganin alla.

— Juhlavuoden kunniaksi Jaloviinan logoakin viilataan vähän uuteen kuosiin. Laadimme asian tiimoilta parhaillaan graafista ohjeistusta.

Jalmarilla rokkaa

Jaloviinan, eli ”leikatun konjakin” taival sai alkunsa, kun kieltolaki loppui 1932. Tähtien määrä etiketissä kertoi juoman konjakkipitoisuuden.

Jaloviinaa on siunattu lukuisilla lempinimillä, kuten Jallu, Vänrikki, Kapteeni sekä Jalmari. Pulavuosina tutuksi tuli myös tähdetön Vääpeli, kun konjakin määrä laski minimiin.

Nykyään Jaloviina on varsinkin nuorten aikuisten ja kulttuuriväen suosima väkijuoma. Jaloviinan rock-henkisiä 70-vuotisjuhlia vietettiin viime keskiviikkona Helsingin Tavastia -klubilla.

Kaappo Karvala