Kun suuret ja perinteiset kirjakustantamot saneeraavat ja supistavat, pohjakasvillisuudelle syntyy tilaa.

Pienkustantamoiden kirjo lavenee, kun Suomen suurin itsenäinen elokuva- ja televisiotuotantokonserni Yellow Film & TV perustaa kirjakustantamon.

Helsinki-kirjat Oy:n luotsaajaksi, kustantajaksi ja toimitusjohtajaksi on kutsuttu Jan Erola, joka on viimeksi johtanut Gummeruksen Ajatus-kirjat-yksikköä. Gummerus päätti viime keväänä lopettaa Ajatus-kirjat erillisenä yksikkönä.

–Tunnusteluja oli tehty jo aiemmin puolin ja toisin, Jan Erola kertoo uuden työn löytymisestä.

Erola on median moniottelija, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajana ja Talouselämä-lehden toimittajana.

Erola aloittaa Helsinki-kirjojen toiminnan keveällä organisaatiolla. Aisaparina on alussa vain Eija "Eetu" Alvik, joka vastaa myynnistä ja markkinoinnista. Alvik työskenteli aiemmin Erolan lailla Ajatus-kirjoissa.

Erolan mukaan filmiyhtiön kirjakustantamolla ei ole tiukkaa kytköstä filmi- tai tv-maailmaan.

– Tarkoitus on olla yleiskustantamo, joka julkaisee niin romaaneja kuin tietokirjoja. Tosin toivomme, että esimeriksi kirjaprojekteissa käsikirjoittajat pitävät meidän kynnystä itselleen sopivan korkuisena, Erola sanoo.

Myös Yellow-konsernin toimitusjohtajan Olli Haikan silmissä siintelevät synergiamahdollisuudet.

– Läheisyys yhtiön omien elokuva- ja televisiotuotantoyhtiöiden kanssa luo mahdollisuuksia ideoida suoraan yhteistyötä heti hankkeiden alusta, oli kyse sitten kirjasta, tv-sarjasta tai elokuvasta, Haikka sanoo.

Yellow-konserniin kuuluvat ennestään Filmiteollisuus Fine Oy, Funny Films Oy, Helsinki-filmi Oy, Ten Years Productions Oy sekä Filmiteollisuus Fine-Mediastation Oy.

Helsinki-filmi on tuottanut muun muassa elokuvat Pihalla, Kielletty hedelmä ja Tyttö sinä olet tähti. Filmiteollisuuden tuotantoa ovat tv-sarjat Firma, Itsevaltiaat, Ihmebantu ja animaatiohittisarja Pasila.