Yrityksen perustaminen vaatii kypsyttelyä. Viestintäalan monitoimimiehen ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajan Jan Erolan kohdalla päätös kypsyi tänä keväänä. Viestintätoimisto Kreab in palveluksessa työskennellyt Erola on perustanut Kravat Oy :n.

Erola arvioi, että hän on nyt ammatillisesti valmis oman yrityksen pyörittämiseen. Viestintäasioiden rajapinnassa on työskennelty vaikka kuinka kauan, Erola tarkentaa.

”Olen superkiitollinen Kreabille, että sain Oxfordissa asuessani tehdä töitä Lontoon-toimistolle ja Brysseliin. Sain tehdä töitä ympäri maapalloa. Se on ollut aivan mahtava keikka, mutta jossain kohtaa tulee hetki vastaan, että sitä miettii, kannattaisiko tätä työtä tehdä oman yrityksen kautta.”

Erola ehti olla Kreabin palveluksessa reilut kolme vuotta. Tälläkin hetkellä hän on mukana vielä muutamassa Kreabin asiakkuudessa.

Erola ei pällistele kauhulla kiivaasti kilpailtuja viestintämarkkinoita. Markkinoilla on hänen mukaansa tilaa uusille tulijoille. Erolan mielestä viestintä- ja kustannusmarkkinat muistuttavat toisiaan.

”Isot yrityksen paisuvat ja jossain kohtaan kasvun rajat tulevat vastaan. Silloin on tilaa uudelle aluskasvillisuudelle eli pienille firmoille, jotka pystyvät ehkä ottamaan itselleen pieniä palasia markkinoista. Mulla ei ole unelmana olla uusi Miltton.”

Kravat Oy keskittyy viestintään ja vientiin. Erolan visio seuraavanlainen: aluksi Kravat tekee kohtuullisen perinteistä viestinnänkonsultointia, mutta keskipitkän aikavälin jälkeen yritys kasvattaa vientiin liittyvää bisnestä.

Erola selventää, että tarkoitus on esimerkiksi auttaa start-up-yrityksiä kansainvälistymään. Luvassa on myös muita viestintä- ja vientisuunnitelmia, sillä Kravat myös kehittää viestinnän sähköisiä työkaluja yhteistyössä vuorovaikutteisia sovelluksia valmistavan Apprixin ja mahdollisten kolmansien osapuolien kanssa. Erola kertoo, että tarvittavaa osaamista haetaan muun muassa Salon IoT Campukselta.

”Firma pyörii vielä viestintätehtävien avulla, mutta tarkoitus olisi myös löytää rinnalle ohjelmistopuolen tuotteita, jotka voisivat löytää paikan ulkomaan markkinoilta.”

Vientikuviot ovat avautuneet Erolalle ulkomailla asumisen ja kansainvälisten asiakkaiden kautta.

”Olen nähnyt, että selvästi suomalaisten yritysten vienti kaipaa tukea. Selvästi myös vastuuraportoinnin parissa on maailmalla markkinoita. Kansainvälisillä markkinoilla on pieniä erityisaloja, joihin tällainen suomalainen start-up voisi iskeä.”

Kravat on vielä tällä hetkellä yhden miehen show. Erola kertoo, että vielä ei ole aika miettiä, miten suureksi toimisto kasvaa. Aluksi on keskittyvä rakentamaan kannattavaa bisnestä.

”Ihan ensimmäisenä ei lähdetä vielä palkkaamaan uusia työntekijöitä ja ostamaan uutta Jaguaria. Mutta käytetty Jagge kyllä kiinnostaa. Niitähän saa jo muutamalla tonnilla.”