Korvaamaton-ilmastovaalikampanja käynnistyy 28. helmikuuta eri puolilla Suomea.

Kampanjassa ovat mukana Birdlife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

Kahdeksan eduskuntapuoluetta sitoutui joulukuussa siihen, että Suomi tekee osansa maapallon keskilämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 asteeseen. Lupauksen ja useimpien puolueiden ohjelmissa ehdotettujen toimenpiteiden välillä on järjestöjen mukaan kuitenkin vielä liian iso kuilu.

Järjestöt kirittävätkin puolueita aitoihin ilmastovaaleihin Korvaamaton-ilmastovaalikampanjassa, Järjestöt ovat laatineet toimenpidelistan 1,5 asteen Suomelle. Jotta Suomen ilmastopolitiikka saadaan 1,5 asteen mukaiseksi, luonnon tulee järjestöjen mukaan sitoa enemmän hiilidioksidia kuin ihminen aiheuttaa vuonna 2030.

Kampanjalla on WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahusen mukaan kaksi puolta, joista toinen on luonnollisesti poliittinen vaikuttaminen. Järjestöt ovat kirjanneet yhteiset ehdotukset hallitusohjelmatavoitteiksi seuraavalle hallituskaudelle.

"Olemme yhdessä miettineet, mitä kaikkea tarvitaan siihen, että saadaan Suomi sinne puolentoista asteen polulle. Haluamme kirittää puolueita vielä eteenpäin, koska olemme huomanneet, että tämänhetkiset linjaukset eivät ole vielä aivan puolentoista asteen tavoitteen tasalla", Mia Rahunen kertoo M&M:lle.

Kampanjassa keskeisessä osassa ovat sosiaalisen median aktivoinnit, joiden kautta suomalaisia kannustetaan jakamaan valokuvia, jotka kuvaavat jotakin sellaista heille korvaamatonta asiaa, jota ilmastonmuutos uhkaa.

Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho korostaa, että ilmastonmuutos uhkaa meille suomalaisille korvaamattomia ja rakkaita asioita ja sen ehkäisemiseksi on ryhdyttävä riittäviin toimiin viipymättä.

"Jos ilmastonmuutosta ei torjuta nyt, kaikki muut hyvät yhteiskunnalliset tavoitteet vesittyvät. Meidän pitää varmistaa, että poliitikot osaavat laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja kohtelevat ilmastonmuutosta kriisinä. Seuraavan eduskunnan on mahdollistettava sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan", Aho toteaa.

Mukana kampanjassa on useampi sata vapaaehtoista, jotka järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, koulutuksia ja erilaisia ilmastotilaisuuksia. Vapaaehtoiset järjestävät ilmastotapahtumia muun muassa Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

Lisäksi kampanjaan on lupautunut tukijoiksi mukaan joukko suomalaisia vaikuttajia. Mukana ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sekä Finlandia-palkinnon vuonna 2015 saanut kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Inari Niemi sekä rap-yhtye Gasellit.

"Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole luopumista meille tutuista asioista, vaan se on paremman elämän turvaamista sekä meille että seuraaville sukupolville. Suomessa on keinoja ilmastokriisin torjuntaan ja tähän muutokseen tarvittavat resurssit, joten meillä on ainutlaatuinen tilanne näyttää rohkaisevaa esimerkkiä ilmastopäätöksissä", presidentti Tarja Halonen kertoo tiedotteessa.

Vaikuttajat tukevat kampanjan päätavoitteita. Mia Rahunen kertoo, että tukemisen tavat ja aktiivisuus ovat vaikuttajan itsensä määriteltävissä.

"Osallistumisen tapoja on monia. On jokaisesta itsestään kiinni, kuinka paljon ja millä tavoilla he osallistuvat. Toivomme, että he jakavat ja vievät meidän viestiämme eteenpäin. Vastaavasti me myös jaamme heidän viestiään eteenpäin omissa kanavissamme."

Rahunen kertoo, että järjestöillä ei ole kampanjaa varten varsinaista isoa markkinointibudjettia. Pääpaino on sosiaalisessa mediassa, järjestöjen asiantuntijoiden vaikuttamistyössä sekä ihmisten aktivoimisessa.

"Emme ole lähteneet rakentamaan projektia rahan vaan ihmisten kautta. Kuitenkin esimerkiksi tänään torstaina Narinkkatorin Kappeliin pitäisi ilmestyä iso banneri kampanjasta", Rahunen kertoo.

Kampanjan varsinainen lähtölaukaus on luvassa Helsingin keskustassa torstaina iltapäivällä. Aloitustempauksen yhteydessä Helsingissä Lasipalatsin eteläpäädyssä ohikulkijat voivat kuvin ja videoin kertoa klo 15–17, mitä heille korvaamatonta ilmastonmuutos uhkaa. Paikalla esiintyvät myös CO2 Orchestra & Choir, ilmastoklovnit ja järjestöjen tunnuseläimet jääkarhu, norppa ja panda.

"Kannustamme kansalaisia mukaan vaatimaan tiukempia ilmastotoimia Suomelta ja miettimään eduskuntavaalien alla, kuka olisi ilmaston kannalta hyvä ehdokas. Vaalien jälkeen tulevat hallitusohjelmaneuvottelut ovat todella tärkeät, kun päätetään, minkälainen hallitusohjelma Suomelle tehdään seuraaviksi vuosiksi. Kesällä käynnistyy myös Suomen EU-puheenjohtajuus, mikä on ilmaston kannalta Suomelle hyvä vaikuttamisen paikka. Tarkoitus on jatkaa kampanjan hengessä myös vaalien jälkeen", sanoo Rahunen.