Aihe liittyy Yhdysvalloissa laajalti puhuttaneisiin tapauksiin, jossa valkoihoiset poliisit ovat ampuneet tummaihoisia miehiä.

Mainosfilmillä entinen ammattilaispelaaja Anquan Boldin kertoo serkkunsa Corey Jonesin tarinan. Asiasta uutisoi AdAge.

NFL pyrkii nostamaan esiin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tärkeyden ja mainosta esitetään uudelleen Super Bowlin yhteydessä.

Corey Jones oli 31-vuotias tummaihoinen yhdysvaltalainen, jonka siviiliasuinen floridalaispoliisi ampui vuonna 2015, kun Jones oli odottamassa apua tien varressa.

”Jotkut asiat ovat jalkapalloa suuremopia”, Boldin korostaa.

Ampuja väitti toimineensa itsepuolustustarkoituksessa, mutta oikeus totesi hänet syylliseksi tappoon ja murhayritykseen sen jälkeen, kun tapauksesta saatu äänite tutkittiin. Ampuja ei missään yhteydessä kertonut olevansa poliisi.

Kyseessä on yksi monista kansaa puhuttaneista tapauksista, joissa poliisin liiallinen voimankäyttö on johtanut kuolemaan.

Mainos on dramatisoitu versio ampumisesta ja se on tiukin kannanotto NFL:ltä sen jälkeen, kun se vuosi sitten päätti nostaa sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden isoksi teemakseen.

Teeman nimi on "vaadi muutosta" ja se käynnistettiin tammikuussa 2019. NFL kiinnittää teemansa mukaisesti huomiota muun muassa koulutuksen merkitykseen ja mahdollisuuksiin ja poliisin ja yhteiskunnan suhteisiin sekä uudistuksiin rikoslaissa.

Amerikkalaisen jalkapalloilun toi yhteiskunnalliseen keskusteluun ensimmäisenä nykyisin vapaana agenttina toimiva, tuolloin NFL-sarjan kestomenestyjiin lukeutuvaa San Francisco 49ersia edustanut pelinrakentaja Colin Kaepernick.

Hän kieltäytyi vuonna 2016 seisomasta harjoituskaudella Yhdysvaltain kansallishymnin aikana. Kaepernick otti teollaan kantaa maan epätasa-arvoon ja viranomaisten toimintaan.

Urheiluvaatevalmistaja Nike valjasti Kaepernickin juhlavuotensa 2018 kampanjakasvoksi. Rohkea veto herätti vastakaikua, mutta sai myös paljon arvostusta.

NFL:n tuore mainos on saanut osakseen myös kritiikkiä. Se on nähty liigan yrityksenä kiillottaa julkisuuskuvaansa tahralta, jonka Kaepernickin tempaukset joidenkin mielestä aiheuttaneet.

Varmaa kuitenkin on, että kyseessä on yksi tulevan Super Bowlin puhutuimmista mainoksista, suurella todennäköisyydellä kaikkein puhutuin.