Vuoden juttu -palkinnon sai Jessikka AronVenäjän trollit Suomessa -juttusarja.

Palkinto jaettiin tiistaina pidetyssä Suuri Journalistipalkinto -gaalassa.

Aron Yle Kioski lle tekemässä juttusarjassa käsiteltiin Venäjän verkkopropagandaa sekä yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa. Jutuista tehtiin myös englannin- ja venäjänkieliset versiot.

Juttusarjan myötä Arosta kiinnostuttiin kansainvälisessä mediassa.

Aro kertoo voiton herättävän hänessä valtavia onnentunteita ja syvää kiitollisuutta trollitutkimuksen tekemiseen osallistuneita kohtaan.

"Tämä oli joukkoistettu tutkimus, jossa kysyin suomalaisten kokemuksia ja havaintoja, ja he lähettivät niitä tosi paljon. Näen, että tämä palkinto tulee kaikille trollitutkimukseen omilla havainnoillaan osallistuneille ihmisille", Aro sanoi M&M:lle ennen voittoaan.

Aro joutui juttusarjan myötä myös häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi.

Aro kertoo olevansa tyytyväisin juttusarjassaan siihen, että se tuotti täysin uutta ja aiemmin tutkimatonta tietoa uudenlaisesta ilmiöstä, joka koskettaa suomalaisten lisäksi myös kansainvälisesti internetin käyttäjiä.

"Se paljasti uutta tietoa Venäjän informaatiosodankäynnin tekniikasta sekä siitä, miten sillä on pystytty vaikuttamaan suomalaiseen keskusteluilmapiiriin ja sananvapauteen."

Aro kertoo, että voittorahat hän voisi sijoittaa omaan journalistiseen työhönsä sillä tavalla, että voi jatkaa trollaajien ja Venäjän toiminnan tutkimusta laajemmin ja kansainvälisemmin.

Ehdolla Vuoden jutun saajiksi olivat myös Talouselämän Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki, Ismo Virta ja työryhmä juttusarjallaan Kuoleeko media? Työryhmässä mukana olivat Reijo Ruokanen, Anne Vanhanen, Erkka Felt, Marjut Nousiainen, Ilkka Jauhiainen sekä Ninni Myllyoja.

Toinen ehdokas palkinnon saajaksi oli Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomista, juttuparilla Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin.