Suomen Pankin keskiviikkona julkaistavan maksuliikeraportin mukaan jo yli kolmasosa vähittäiskaupan maksuista Suomessa on lähimaksuja.

Pienten yritysten kassamaksupäätteisiin erikoistuneen ruotsalaisen iZettlen mukaan lähimaksut ovat kuitenkin vielä paljon suositumpia vähittäiskaupan pienyrityksissä, joissa lähimaksutapahtumien osuus kaikista korttimaksuista on nelinkertaistunut reilussa kolmessa vuodessa 65 prosenttiin, iZettle arvioi. Pienissä yrityksissä lähimaksutapahtumia on siis tuplasti Suomen keskivertokauppoihin nähden.

Lähimaksujen osuus kasvoi 14 prosenttiyksikköä vain kahdessa kuukaudessa. Tätä selittää, että ylimmän sallitun lähimaksukorttitapahtuman summa nousi huhtikuussa 25 eurosta 50 euroon, mikä on lisännyt lähimaksujen suosiota.

Pienet vähittäiskaupat ovat tyypillisesti pieniä korttelikauppoja, kirpputori- ja torimyymälöitä tai liikkuvia myyntipisteitä, joissa kuluttajat tekevät usein rahallisesti pieniä ostoksia. Lähimaksut ovat iZettlen mukaan suosituimpia pienissä juoma- ja ruokakaupoissa.

Pankit ovat tuoneet nfc-lähimaksukortit nopeasti asiakkailleen, ja Suomi onkin noussut lähimaksuissa yhdeksi kärkimaiksi vaikkapa Ruotsin ja Saksan edelle.

Maksutapahtuman suosiota selittänee sekin, että Apple iPhonen lisäksi se on tarjolla Android-puhelimiin Google Pay -sovelluksella ja pankkien omilla mobiilimaksusovelluksilla. Apple- ja Androidf-sovelluksissa ei ollut alun perinkään 25 euron ylärajaa.

Ruotsissa lähimaksujen osuus on pienissä yrityksissä 47 prosenttia maksutapahtumista, ja Saksassa 15 prosenttia, iZettle arvioi. Euroopan kärkimaa on yrityksen tilastoissa Britannia, jossa lähimaksujen osuus on 81 prosenttia pienten yritysten maksutapahtumista.

Aikoinaan Ruotsi oli pitkään Suomea edellä lähimaksujen tarjoamisessa, mutta pankkien aktiivisuus ja nfc-mobiilimaksut vauhdittivat Suomessa kehitystä nopeammin.

Vilkkaimpia lähimaksun vastaanottajia ovat ruoka- ja juomakauppiaat, jotka suorittavat 75 prosenttia kaikista korttimaksuistaan näpäyttämällä.

Ruotsalaisen iZettlen arviot Suomessa perustuvat kymmeniin tuhansiin maksupäätettä käyttävien yritysten maksutapahtumiin.