Puhelinteknologiayritys Jolla n ympärillä kuohuu jälleen, sillä yritys on tällä kertaa joutunut piraattivalmistajien hampaisiin Intiassa.

Intialaiset verkkosivut myyvät avoimesti Jollan käyttöjärjestelmällä varustettuja Intex Aqua Fish -puhelimia

Alunperin Jollan suunnittelemaa laitetta myydään intialaisille esimerkiksi eBay:n verkkosivuilla 75 euron hintaan.

Jollan mukaan kyse on tiettävästi laittomasti kopioidusta teknologiasta, sillä yritys ei ole vielä virallisesti lanseerannut tuotettaan Intiassa.

”Myynnissä oleva tuotetta ei ole virallisesti lanseerattu ja laitteessa on demo-ohjelmisto MWC:stä (Mobile World Congress) asennettuna. Ymmärtääksemme laite on varastettu ja myynnissä laittomasti”, Jolla toteaa verkkosivuillaan.

Jollan käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelimen piti tulla Intiassa myytiin jo parisen kuukautta sitten, mutta niiden lanseeraus on viivästynyt. Jollan kumppanina hankkeessa on intialainen puhelinvalmistaja Intex.

Jollalle feikkikopion ilmaantuminen markkinoille on kiusallista, sillä yritys on aiemmin kertonut Intian olevan yksi tärkeimmistä maista sen tuotteille. Jollan tabletteja on aikaisemmin päätynyt luvattomasti myös kiinalaisiin verkkokauppoihin.

Piraattikulttuuri rehottaa vapaasti Intiassa ja länsimaiset puhelinvalmistajat joutuvat jatkuvasti kopioinnin uhreiksi. Intian monet verkkokaupat myyvät avoimesti Applen tuotteiden kopioita, joista suurin osa on peräisin Kiinasta.

Laittomien älypuhelinten valmistajiksi veikataan tunnettuja aasialaisia kännykkätaloja, joilla on pystyssä tuottava sivubisnes.

Piraattikopioiden myynti on jatkuvasti kasvussa sillä intialaiset janoavat länsimaalaisia brändejä, mutta eivät pysty maksamaan useita satoja euroja puhelimista.

Bränditietoisuus on kuitenkin maassa huippuluokkaa ja jopa kaikkein köyhimmilläkin slummialueilla näkee usein paljon iPhone-kopioita.

Yritys on myöhemmin pyörtänyt piraattisyytöksensä. Lue lisää täältä.

Lähde: Kauppalehti

Artikkelia muokattu 26.7.2016 kello 12:26. Lisätty tieto piraattisyytösten peruuttamisesta.