Brändit

Ari Karkimo 12.2. 13:52 päivitetty 13.2. 10:22

Jollan käyttöjärjestelmä Sailfish sai Venäjällä uuden nimen

Jolla

Jo viime keväänä Sailfishistä puhuttiin itärajan takana ”ensimmäisenä venäläisenä mobiilikäyttöjärjestelmänä”.

Jollan mobiililaitteet eivät kyenneet lunastamaan odotuksia, mutta Sailfish OS -käyttöjärjestelmä jäi henkiin. Se on otettu avosylin vastaan varsinkin Venäjällä.

Venäjällä suhtaudutaan suurella epäluulolla moniin asioihin, muun muassa amerikkalaisten suuryhtiöiden hallinnassa oleviin käyttöjärjestelmiin ja verkkopalveluihin. Jo varhaisessa vaiheessa maan hallinnossa heräsi kiinnostus Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään.

Vähän kerrassaan venäläisten omistusosuus kasvoi Sailfish-kehityksessä, ja niin Jollasta kuin Sailfishia kehittävästä yhtiöstä iso pala on venäläisillä, muun muassa valtio-omisteisella Rostelecom-operaattorilla. Jo viime keväänä itärajan takana puhuttiin Sailfishistä ”ensimmäisenä venäläisenä mobiilikäyttöjärjestelmänä”.

Nyt karistellaan käyttöjärjestelmästä läntistä perintöä. Nimi Sailfish OS jää Venäjällä historiaan, ja uudeksi nimeksi on otettu Aurora.Venäjän historiasta löytyy risteilijä Aurora, jonka tykit näyttelivät jonkinlaista roolia Pietarissa, kun bolsevikit kaappasivat vallan vuonna 1917. Laiva kelluu yhä muistomerkkinä Neva-joessa.

Aurora-nimellä ei kuitenkaan viitata Pietarissa museolaivana olleeseen risteilijään, vaikka se tavallaan olisi Jolla-taustaiselle käyttöjärjestelmälle sopinut – aluksia molemmat. Nimen sanotaan viittaavan aamunkoittoon.

Telecompaper kertoo, että Venäjällä on suuria suunnitelmia Auroran suhteen. Hallinnossa on määrä ryhtyä käyttämään pääasiassa sitä eli Aurora olisi 8 miljoonan valtion leivissä olevan ihmisen käytössä vuoden 2021 loppuun mennessä. Niitä ajetaan myös paikallishallinnon käyttöön.

Kaikkiaan Sailfish/Aurora-projektiin arvioidaan uppoavan 160 miljardia ruplaa (runsaat 2 miljardia euroa).

Tiedon Sailfishin uudesta nimestä kertoi Suomessa ensimmäisenä Suomimobiili.fi.

Juttua on päivitetty 13.2.2019 klo 10:22. Nimenmuutos koskee vain venäläistä versiota eikä Aurora-nimellä viitata Pietarissa museolaivana olleeseen risteilijään vaan aamunkoittoon. Tiedot korjaava juttu: Jollan Sailfishin nimenmuutos koskee vain venäläistä versiota

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö