Tubettaminen

Tivi 10.9.2018 16:28 päivitetty 10.9.2018 16:30

Jopa 20 tunnin työpäivät ajoivat tubetähden ahdinkoon – "Maailman hauskimmasta työstä tulikin nopeasti yksinäistä ja synkkää"

Tubettaja Matt Lees kertoo The Guardianille, miten liika työnteko aiheutti hänelle kilpirauhasvaivoja ja toistuvia masennusjaksoja.

Pop-tähden tai Hollywood-näyttelijän sijasta nuorison unelma-ammatien kärjessä on nykyisin tubettaja. Pelkkää auvoa ja onnea kameran edessä höpöttely ei kuitenkaan ole.

Esimerkiksi PlayStation 4 -konsolin julkistusvideon kommentoidulla versiolla maailmanmaineeseen noussut Matt Lees kertoo The Guardianin artikkelissa työskennelleensä pahimmillaan 20 tuntia joka päivä. Lees pelkäsi jatkuvasti, että yhdenkin päivän väliin jättäminen pudottaisi hänen kanavansa alemmas hakutuloksissa, minkä seurauksena katsojamäärät ja sitä kautta YouTuben kautta tienattu rahamäärä putoaisivat dramaattisesti.

Kuukauden paiskimisen jälkeen Lees huomasi olevansa väsynyt sekä pahantuulinen, ja tämän näkyvän myös videoissa. Yllättävää kyllä, videot olivat tämän vuoksi entistä suositumpia.

Mielipiteitä voimakkaasti jakavat sisällöt ovat tällä hetkellä internetin kuuminta polttoainetta, joten sellaisia myös Youtuben algoritmi suosittelee, joten siksi niitä katsotaan, ja lopulta oravanpyörä on valmis. Leesin mukaan kyseessä on äärimmäisen myrkyllinen ilmiö: "Algoritmi rakastaa sinua kaikkein eniten kun olet murtumispisteessäsi".

Lees uskoo, että tilanne johtuu osittain aivoille uudesta tilanteesta: "Ihmisaivoja ei ole suunniteltu käsittelemään vuorovaikutusta satojen ihmisten kanssa päivittäin. Kun tuhannet ihmiset antavat jatkuvasti suoraa palautetta työstäsi, jotain ihmismielessä vain napsahtaa. Meitä ei vain ole rakennettu käsittelemään sympatiaa ja empatiaa tässä mittakaavassa".

Lopulta Leesille kehittyi kilpirauhasvaivoja, ja hän alkoi kärsiä toistuvista masennusjaksoista. "Maailman hauskimmasta työstä tulikin nopeasti yksinäistä ja synkkää".

Samankaltaisista oireista kärsivät myös monet muut tunnetut Youtube-nimet. Palkittu Elle Mills julkaisi "Burnt out at 19"-videon, jossa ihmettelee värikkäin sanankääntein, miksi oman unelmansa eläminen tekeekin elämästä onnetonta.

Maailman kolmanneksi suosituin tubettaja Rubén "El Rubius" Gundersen puolestaan kertoi pitävänsä taukoa Youtuben parista, koska koki olevansa matkalla kohti hermoromahdusta.

Tauon pitäminen voi kuitenkin tulla kalliiksi, kuten Tyler Blevinsin esimerkki kertoo. Ninja-nimellä Fortnite-pelaamistaan striimaava Blevins on ansainnut parhaimmillaan puoli miljoonaa dollaria kuukaudessa Twitch-striimeillään. Jo 48 tunnin tauko pellähetyksessä pudotti Blevinsin kanavan seuraajamäärää 40 000 ihmisellä.

Ehkäpä rajuin esimerkki Youtuben suosittelualgoritmin negatiivisista vaikutuksista nähtiin huhtikuussa, kun eräs videoidensa kaltoinkohtelusta suivaantunut käyttäjä marssi pistoolin kanssa Youtuben kampukselle, ja haavoitti kolmea työntekijää ennen itsemurhan tekemistä. Vain vähän aiemmin tekijä oli valittanut Instagramissa YouTuben algoritmien suodattavan hänen videonsa, joten ne eivät juuri kerää katsojia.

YouTuben oma Creator Academy -kanava pyrkii tarjoamaan asiaan lääkettä, videomuodossa tietenkin. Terapeutti Kati Mortonin tekemää videota on katsottu vain muutamia kymmeniä tuhansia kertoja.

Myös Morton itse on jäänyt jumiin jatkuvaan tubettamiseen, hän kertoo pitäneensä viimeksi kunnolla lomaa viime jouluna kahden viikon ajan. Morton kertoo työstäneensä videoita jopa häiden vuosipäivän vuoksi otetun pitkän viikonlopun aikana.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö