Some

Kari Hänninen 28.6.2016 18:48

Jopa 60% ei lue juttuja joiden linkkejä he jakavat somessa - "tyypillistä modernia tiedon kulutusta"

Colourbox

Tutkimuksen mukaan ihmiset jakavat Twitterissä linkkejä uutisiin joita he eivät ole avanneet tai lukeneet.

Sosiaalisesta mediasta on tullut suosittu lähde asioiden seuraamisen myös Suomessa, sillä käyttäjät jakavat siellä paljon uutissisältöä kavereilleen ja seuraajilleen.

Uusi tutkimus kuitenkin asettaa kyseenalaiseksi sen, miten hyvä uutisväline sosiaalinen media oikeasti on. Yhdysvalloissa ja Ranskassa tehty tutkimus nimittäin väittää, että kuusi kymmenestä uutisten verkko-osoitteita Twitterissä jakavasta ihmisestä ei edes vaivaudu lukemaan jakamaansa juttua.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 2,8 miljoonaa uutista, joiden leviämistä seurattiin muun muassa Bit.ly-lyhenteisten url-osoitteiden kautta. Tämä keino antaa keinon selvittää, miten uutinen lähtee leviämään Twitterissä.

Tutkimuksen havainnot osoittivat, että käyttäjät eivät edes avaa 59 prosenttia niistä uutisista, joita he jakavat sosiaalisessa verkostossaan. Silti tällaiset uutiset leviävät kulovalkean lailla esimerkiksi Twitterissä.

Tutkijat otaksuvat, että tällaisella uutisten ”järjettömällä” jakamisella voi olla suurempi vaikutus politiikkaan ja kulttuuriin kuin aiemmin on ajateltu.

”Ihmiset ovat valmiimpia jakamaan artikkelin kuin lukemaan sen. Tämä on tyypillistä modernia tiedon kulutusta”, sanoo tutkija Arnaud Legout.

”Ihmiset muodostavat mielipiteitä yhteenvedosta tai yhteenvedon yhteenvedosta näkemättä vaivaa mennä itse asiaan.”

Lähde: Kauppalehti

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö