Media

M&M 10.10.2016 12:02

"Joukko nihkeitä ihmisiä media-alalta ja sen reunamilta" perusti pitkiä artikkeleita ruotivan uutiskirjeen

Kuvakaappaus Esilukijan sivuilta

Esilukija-uutiskirjettä pyörittää joukko journalisteja, päätoimittajia, tutkijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, jotka eivät halua nimiään julki.

Joukko media-alan vaikuttajia on ryhtynyt tarjoamaan Esilukija-uutiskirjettä, joka kuratoi suosituksia suomalaisesta feature-journalismista.

Esilukija-uutiskirje kertoo käyttäjilleen, mitkä suomalaiset pitkät artikkelit kannattaa lukea. Esilukija antaa artikkeleille arvosanoja nollasta neljään. Nollan saanutta juttua ei Esilukijan mukaan kannata lukea ollenkaan ja ykkönen tarkoittaa, että lukeminen puolestaan kannattaa.

Ylemmät arvosanat Esilukija varaa jutuille, jotka ovat poikkeuksellisen hyviä.

Esilukija-palvelun takana on ”joukko tarpeeksi nihkeitä ihmisiä media-alalta ja sen reunamilta”. Tämä joukko koostuu palkituista toimittajista, päätoimittajista, tutkijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista.

He eivät halua omia nimiään julkisuuteen, sillä heidän mukaansa se kohdistaisi huomion vääriin asioihin.

”Esilukijoiden mielestä pätevä journalismikritiikki puhuu itse puolestaan, samoin kuin pätevä journalismi”, palvelun tiedotteessa kerrotaan.

”Teemme tämän, jottei ihmisten tarvitsisi tuhlata aikaansa huonoihin juttuihin ja jotta todelliset helmet olisi helpompi erottaa joukosta. Media on pettymyksiä täynnä.”

Esilukijan arvioijat kertovat tekevänsä kahden viikon välein ilmestyvää uutiskirjettä vapaa-ajallaan, työnantajistaan riippumattomina. He eivät saa työstään rahaa tai muita etuja.

Esilukijat eivät myöskään arvioi itse kirjoittamiaan tai editoimiaan juttuja.

Esilukijan ensimmäinen uutiskirje tuli julki lauantaina 8. lokakuuta, ja sen voi lukea Mediumin kautta.

Ensimmäisessä uutiskirjeessä arvioinnin kohteeksi pääsi 31 suomalaista lehtijuttua.