Journalisti-lehden päätoimittajasta Markku Lappalaisesta on tällä viikolla tehty Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelupiiriin ilmoitus työpaikkakiusaamisesta.

Lehden toimittajat Meri Valkama ja Jessikka Aro ja toimituksen assistentti Marita Vola syyttävät päätoimittajaa sekä toimitussihteeri Manu Marttista ja Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemistä kiusaamisesta. He ovat toimittaneet 150-sivuisen raportin tilanteesta työsuojelupiirin lisäksi Journalistiliiton hallitukselle.

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen vahvistaa asian.

"Journalistissa on syntynyt vakava, syvä luottamuskriisi", Nieminen sanoo.

Työpaikkakiusaaminen tuli Niemisen mukaan hänen tietoonsa marraskuussa täytenä yllätyksenä. M&M:n tietojen mukaan tilanteen vakavuus tuli yllätyksenä myös Journalistiliiton hallitukselle viime viikolla.

Nieminen kertoo selvittäneensä tilannetta ja luottamusmiehen tehneen omat selvityksensä työsuojeluvaltuutetun kanssa. Niemisen mukaan ongelma tuli ensin esiin käytännön työjärjestelyistä.

"Konkreettinen asia, mistä tämä tilanne pamahti kasvoille olivat ylityöt."

Päätoimittaja Markku Lappalainen kertoo olevansa yllättynyt syytöksistä.

Hänen tiedossaan ei ole, että Journalistin toimituksen työskentelyssä olisi perusteita työpaikkakiusaamisilmoituksen tekoon.

"Ongelma liittyy työaikakysymyksiin ja työajan käyttöön, mistä se on eskaloitunut laajemmaksi epäluottamukseksi", Lappalainen selventää.

Lappalaisen mukaan hänellä ei ole tarkempaa tietoa miten ilmoitus on muotoiltu ja keneen syytökset on kohdennettu.

"Työpaikkakiusaaminen on asiassa uusi ulottuvuus, josta minulle kerrottiin tänään", Lappalainen sanoo.

Toiveena työrauha

Toimittaja Meri Valkama kertoo, että kiusaaminen on ollut systemaattista vuosien ajan. Hänen mukaansa esimies on käyttäytynyt toimittajia kohtaan epäasiallisesti, nöyryyttänyt, huutanut, mustamaalannut, valehdellut ja painostanut töihin sairausloman aikana.

"Kyse ei ole mistään ylityökiistasta. Ylityöt ovat vain ongelman murto-osa. Suurin ongelma on esimiehemme epäasiallinen käytös, jollaista ei työpaikalla tarvitse sietää", Valkama sanoo.

Valkaman ja Aron mielestä Nieminen on systemaattisesti vähätellyt asiaa eikä ole puuttunut siihen asian vaatimalla vakavuudella. Toimitussihteeri Manu Marttinen puolestaan on osallistunut Lappalaisen harjoittamaan kiustaamiseen, Valkama ja Aro kertovat.

"Vaikka tilanne on kamala ja sillä on ollut vakavia terveysvaikutuksia, emme aio irtisanoutua. Journalisti on meille rakas lehti. Ainoa toiveemme on, että saisimme työrauhan ja asiallisen ja osaavan esimiehen."

Valkama ja Aro kertovat liittyneensä oikeusturvansa takaamiseksi Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOon, joten he kuuluvat kahteen liittoon.

Toimitussihteeri Marttinen kertoo, että hän ei halua kommentoida asiaa, ettei asian puiminen julkisuudessa osaltaan pahentaisi tilannetta.

Apua työterveyshuollosta

Puheenjohtaja Niemisen mukaan luottamuskriisiä on yritetty ratkoa työjärjestelyillä, käytöstapoihin puuttumalla ja huonoja käytäntöjä lopettamalla sekä hakemalla apua työterveyshuollosta. Ongelmatilanteen purkaminen työterveyshuollon avulla alkaa pian, Nieminen kertoo.

"Haluaisin uskoa, että täällä on kaikilla halua purkaa tilanne ja päästä normaalitilanteeseen. Kun tilanne on päässyt näin pahaksi, se vaatii aikaa ja kaikilta sitoutumista ratkaisun löytämiseksi."

"Akuuttivaiheessa on vaikea arvioida, mikä on oikea lääke mihinkin kohtaan."

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Journalistin työyhteisö on tulehtunut. Kaksi naistoimittajaa kävi käräjiä palkkasyrjinnästä Journalistia vastaan neljä vuotta sitten. Väki on vaihtunut, mutta ammattiyhdistysliikkeen lehdessä kuohuu taas.

"Tämä on ihan kamalaa", myöntää Nieminen.

Hän veikkaa, että osansa ongelmien syntymisessä on toimituksen ylityöllistämisellä. Jounalistia tehdään päätoimittajan, kahden kirjoittavan toimittajan, ulkoasuvastaavan, toimitussihteerin ja assistentin voimin. Lehden vuosibudjetti on lähes 510 000 euroa.

"Jälkikäteen voi sanoa, että entinen kaksiviikkoistahdissa työmäärä oli henkilöstölle liian raskas."

Journalisti ilmestyy tänä vuonna kolmen viikon välein.