Suomen Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan aikaa on vähän siihen nähden, miten vähän neuvotteluissa on edistytty. Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimukset päättyvät 30. marraskuuta.

”Olemme toisistamme hyvin kaukana”, Aho kuvailee M&M:lle.

Suurimpana umpisolmuna neuvotteluissa on lomakysymys.

Medialiitto eli työnantajaosapuoli on esittänyt, että lomien kertymisen määrittäisi työsuhteen pituus, ei alalla työskennelty aika. Alalla olon käsite siis poistuisi. Yli kymmenen vuotta alalla työskenneelle työpaikan vaihtaminen voi maksaa kaksi lomaviikkoa.

Työnantajaosapuoli on esittänyt, että talviloma poistuisi mallilla, jossa aluksi vanhoilla työntekijöillä olisi mahdollisuus valita lomapäivien tai rahan väliltä.

Journalistiliiton mukaan uusiin työsopimuksiin talvilomaa ei enää kirjattaisi. Vuosiloma saattaisi lyhentyä kolmella viikolla.

Aho kertoo yllättyneensä työnantajaosapuolen lomaesityksen laajuudesta. Hänen mukaansa työnantajaosapuoli tiesi, että lomien karsiminen aiheuttaa suurta vastustusta ja pahimmassa tapauksessa työtaistelutilanteen.

”Työnantajat ovat puhuneet jo kauan siitä, että lomat ovat pitkät, aivan niin kuin opettajillakin. Työnantajaosapuoli ottaa tällaiset asiat tikunnokkaan. Toimittajien työpanokselle ei anneta arvoa. Monessa paikassa työpaikan oven voi laittaa kiinni ja lähteä töistä. Toimittaja ei voi tehdä sellaista. Kukaan ei maksa toimittajille siitä, että he seuraavat sosiaalista mediaa ja yhteiskuntaa. Tällaisia asioita työnantaja ei huomioi puhuessaan lomien lyhentämisestä.”

Sama lomien vähentämistä koskeva esitys on tehty kustannustoimittajille. Journalistiliiton mukaan työnantajaosapuoli pitää talvilomaviikkoa liiallisena lomana, joka pitää saada pois työehtosopimuksesta.

”Kustannustoimittajat tekevät palkatta ylitöitä valtavasti. Kyseessä on sen mittaluokan kysymys, että ihmiset eivät ymmärrä, miksi näin on ehdotettu. Asiasta on keskusteltu työnantajaosapuolen kanssa, ja he eivät osaa sanoa mitään syytä, muuta kuin sellaisia yleisiä alan asioita.”

Keskustelu palkankorotuksista on ollut niukka työehtosopimusneuvotteluissa. Työnantajaosapuoli ei ole antanut vielä omaa esitystään. Journalistiliiton mukaan työnantajien mielestä palkankorostusvaraa ei kuitenkaan ole. Suomen Journalistiliiton palkankorotusesitys on työmarkkinoiden yleisen korotuslinjan mukainen. Teknologiateollisuus ja SAK:lainen Teollisuusliitto pääsivät neuvottelutulokseen, jossa palkkoja korotetaan kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosenttia.

”Viikon kuluttua pitäisi olla nimet paperissa ja palkoista ei ole vielä edes keskusteltu.”

Ahon mukaan työnantajaosapuoli perui perjantaiset neuvottelut, kun neuvottelupöytään tuotiin työntekijäosapuolen palkkaesitys. Perjantaisten neuvottelujen peruminen on Ahon mukaan täysin poikkeuksellista.

”Neuvottelut eivät ole keskeytyneet. Koska aikaa on vain viikko, yhdenkin neuvottelun peruminen on merkittävä viesti.”

”On ihan mahdotonta sanoa, mitä he sillä ajavat takaa”, Aho tarkentaa.

Lakosta on vielä liian aikaista puhua. Ahon mukaan asiaa ei ole nostettu vielä neuvottelupöydälle.

”Pyrimme neuvottelemaan viimeiseen asti.”

Työnantajaosapuoli pysyy neuvottelujen etenemisestä vaiti. Medialiiton työmarkkinajohtaja Elina Nissi sanoo M&M:lle, että he eivät kommentoi keskeneräisiä neuvotteluja.

Suomen Journalistiliiton kirjeessä kerrotaan, että Yleisradion neuvottelut ovat edistyneet hyvin, mutta osapuolet ovat isoissa asioissa kaukana toisistaan. Elokuva- ja tv-tuotantojen sekä MTV:lle uutisia tuottavan Mediahub Helsingin työehtosopimusneuvottelut ovat viivästyneet ICT-alan lakonsovittelun vuoksi. Av-käännöstoimistojen tes-valmistelu alkaa tällä viikolla ja neuvottelemaan päästään 4.12.