Pääministeri Juha Sipilä n on nyt aika puhua avoimesti Yle lle lähettämistään sähköposteista, vaatii Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja, JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Aho. Ahon mukaan Sipilän avoimuus on tärkeää uskon palauttamiseksi lehdistönvapauteen.

Suomen Kuvalehti uutisoi tänään keskiviikkona, että Sipilä vaiensi Ylen johdon Terrafame a koskevan esteellisyysasian analysoinnissa. Viime perjantaina Sipilä lähetti SK:n Ylellä työskentelevien lähteiden mukaan yksittäiselle toimittajalle kriittisiä sähköposteja. Viesteissä Sipilä välitti Ylelle kovasanaista kansalaispalautetta ja ilmaisi, että hän kokee luottamuspulaa Yleä kohtaan. SK:n mukaan Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläisen päätöksellä hyllytettiin tämän jälkeen joitakin juttuja ja keskusteluohjelmia, jotka koskivat Sipilän lähettämiä sähköposteja, pääministerin mahdollista jääviyttä sadan miljoonan lisärahoituksen myöntämisessä Terrafame-hankkeelle sekä pääministerin sidonnaisuuksien tarkastelun merkitystä.

Jääskeläinen totesi kuitenkin myöhemmin tänään, että tiettyjen juttujen ja keskustelujen torppaamisessa oli kyse normaalista johdon työstä, jotta jääviysasian käsittely Ylellä saatettaisiin "sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin" eikä Ylestä tehtäisi kiistan osapuolta. Hänen mukaansa Sipilä ei vaientanut Yleä.

Miltä tapaus näyttää lehdistönvapauden näkökulmasta, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho?

”Sipilän toiminta on ollut poikkeuksellista. On toki selvää, että kansalaispalautetta toimituksiin tulee, mutta se, että pääministeri lähettää yksittäisille toimittajille useita sähköposteja, on erittäin poikkeuksellista. "

"Vaikka tällä (viestittelyllä) ei olisi ollut mitään vaikutusta Yleisradion (journalistisiin) päätöksiin, niin kyllä median toimintaa koskevista näkokulmista olisi normaalia keskustella päätoimittajan kanssa. Niin kuin Sipilä on Atte Jääskeläisen lausunnon perusteella tehnytkin. Mutta se, että lähdetään yksittäiselle toimittajalle lähettämään useita sähköposteja, on erittäin poikkeuksellista."

Mistä tämä tapaus kertoo?

"En usko, että Sipilä mitenkään tietoisesti on toiminut Terrafame-asiassa niin kuin ei olisi pitänyt. Tämä tapaus kertoo enemmän siitä, että hän ei kerta kaikkiaan ole vieläkään ymmärtänyt sitä, että hän käyttää kansalaisten rahoja joka päivä. Silloin hänellä on velvollisuus kertoa medialle joka päivä, miten niitä rahoja käytetään."

"Sipiläähän on vaikea saada kiinni, häneltä on vaikea saada lausuntoja ja häneltä on vaikea saada haastatteluja. Se on ollut yleisesti tiedossa koko sen ajan, kun hän on pääministerinä ollut. Se ei kerta kaikkiaan ole vielä hänen ymmärrykseensä mennyt, että yhteisten rahojen käyttäjällä on velvollisuus kertoa siitä, minne niitä käytetään ja millä tavalla. Siitä tämä mielestäni kertoo."

Ylen johto hyllytti tiettävästi useita juttuja ja antoi myös kirjallisen varoituksen Pressiklubi-ohjelmaa vetävälle Ruben Stiller ille tiistaina, koska tämä oli valmistellut asiaan tarttuvaa ohjelmaa vastoin Ylen johdon linjausta. Miltä asian käsittely Ylellä vaikuttaa Journalistin ohjeiden näkökulmasta?

”En ole ollut siellä Yleisradion tilaisuuksissa kuulemassa, miten tämä asia on hoidettu. Mutta toki kuulostaa siltä, että yhteensattuma on aikamoinen, mikäli Yle on tehnyt oman päätöksensä täysin riippumattomasti. "

"On aika voimakas reaktio, että annetaan toimittajalle varoitus ja sanotaan, että näitä asioita ei enää käsitellä."

Yleläiset ovat SK:n mukaan keränneet nimiä kirjelmään, jossa toimittajat ilmaisevat huolensa Ylen journalistisen johdon linjauksista koskien Sipilän esteellisyysepäilyjä. Mistä tämä kertoo?

"Tunteet ovat käyneet kuumina tämän asian ympärillä."

"On aika kova päätös kirjoittaa tällainen paperi, jossa toimittajat pyytävät johdolta, että saisivat noudattaa journalistista linjaa. Viimeisten tietojen mukaan hehän eivät ole sitä paperia johdolle vieneet, enkä tiedä, aikovatko viedä. Mutta selvästi tilanne on aiheuttanut voimakkaan reaktion toimittajakunnassa, että he ovat tällaista ryhtyneet kirjoittamaan."

Tapaus on herättänyt epäilyksiä, onko Yle pian poliittisessa ohjauksessa journalistisissa päätöksissä. Onko nyt syytä huoleen?

”Ymmärrän tämän reaktion oikein hyvin. Me olemme kuulleet Euroopasta kaikuja sellaisesta ja tiedämme, mitä esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa on tapahtunut. Tottakai ne tapahtumat ovat vaikuttaneet myös kansalaisten ajatteluun, ne ovat niin lähellä meitä – siihen, että eihän vain Suomessa voi tapahtua sellaista."

”Olen saanut tänä aamuna useita yhteydenottoja siitä, miten tämä on Suomessa mahdollista. Sen takia on hirvittävän tärkeää, että asia käydään mahdollisimman avoimesti nyt läpi. Se palauttaa ihmisten uskon siihen, että Suomessa on edelleen lehdistönvapaus ja sanomisen vapaus."

Miten asian käsittelyssä olisi syytä nyt konkreettisesti edetä?

"Atte Jääskeläinen on jo avoimesti kertonut, mitä on tapahtunut Ylen journalistisen johdon näkökulmasta. Nyt kehottaisin Sipilää tulemaan ulos tässä asiassa hyvin avoimesti ja kertomaan rehellisesti oman näkökulmansa. Se on kansalaisten kannalta äärimmäisen tärkeää, jotta voidaan palauttaa usko sananvapauden ykkösmaana olevan Suomen sananvapauteen ja lehdistönvapauteen."