Journalistiliitto ostaa Ville Rannan Junes Lokka -aiheisen teoksen alkuperäiskappaleen hintaan 7588,80 euroa.

Lokka-piirros julkaistiin alun perin Demokraatissa viime lokakuussa.

Ranta ilmoitti teoksen olevan kaupan viime viikolla, kun Oulun käräjäoikeus katsoi päätöksessään toimittaja Johanna Vehkoo n syyllistyneen oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamiseen.

Teoksesta saamansa hinnan Ranta lahjoittaa Vehkoolle oikeudenkäyntikulujen maksamista varten.

Vehkoo määrättiin maksamaan sakkoja sekä Lokan oikeudenkäyntikulut. Kulut ovat yhteensä 7588,80 euroa. Kuvan käyttöoikeudet Journalistiliitto jättää Ville Rannalle.

Vehkoo on ollut kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun Lokan silmätikkuna jo pitkään.

”Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen tutkintapyyntöjä tekemällä on kansainvälinen ilmiö, joka tämän tuomion myötä on nyt tuotu Suomeen. Journalistiliitto ei hyväksy työtään tekevien ammattilaisten häirintää missään muodossa ja on valmis puolustamaan heitä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiedotteessa.

”Vehkoon tuomio tuntuu kohtuuttomalta, kun tietää millaista pitkäkestoista häirintää ja painostusta Lokka on häneen kohdistanut.”

Ville Ranta kertoo tiedotteessa, että myynti-idea tuli hänen pureskellessaan Vehkoon saamaa tuomiota.

”Tällainen toiminta on journalistisen työn vaikeuttamista. Lokka on yrittänyt häiritä Johanna Vehkoon työtä jo pitkään ja myös onnistunut siinä. Freelancer on jäänyt masinoidun häirintäkampanjan jalkoihin. Olen Vehkoon tapaan freelancer ja pidän tätä huolestuttavana ilmiönä. Haluan, että toimittajat, tutkijat ja taiteilijat pystyvät tekemään työtään rauhassa”, Ranta sanoo.