Huijausmainoksissa on käytetty julkisuudenhenkilöiden valokuvia ja kehotettu käyttäjiä lähettämään rahaa.

Erän kalastelumainoksen kylkeen kasvoillaan päätynyt henkilö on TechCrunchin mukaan alankomaalainen media-alan yrittäjä ja miljardööri John de Mol.

Televisioyhtiö Endemolin perustajiin lukeutuva de Mol nosti kanteen Facebookille. Oikeusjutun ytimessä on juuri de Molin ja muidnen hänen kaltaistensa yrittäjien ja julkisuudenhenkilöiden todennäköisyys joutua kytketyksi salakavalien valemainosten yhteyteen.

Nyt tuomioistuin on määrännyt Facebookin poistamaan kaikki loukkaavat mainokset viiden päivän kuluessa ja toimittamaan tiedot näitä mainoksia julkaisevista tileistä viikon kuluessa.

Tapaus on vastaava kuin viime vuonna Britanniassa nähty oikeusjuttu. Tuolloin tunnettu talousjournalisti ja konsultti Martin Lewis haastoi Facebookin oikeuteen havaittuaan kasvonsa kryptovaluuttahuijauksen yhteydessä.

Lewis veti kanteensa pois sen jälkeen, kun Facebook suostui ottamaan käyttöön uusia toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi. Somejätti toi alustalleen nappulan, jota klikkaamalla voi ilmoittaa ylläpidolle mainoshuijauksesta sellaisen havaittuaan.

De Molin oikeusjuttu sen sijaan eteni loppuun saakka ja johti nyt alustavaan tuomioon. Ei ole vielä varmuutta, aikooko Facebook mahdollisesti valittaa päätöksestä. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut tuovansa huijausilmoituspainikkeen Hollannin markkinoille ensi kuun alussa.

Oikeus hylkäsi Facebookin asianajajien väitteet, joiden mukaan väärennettyjen huijausmainosten rajoittaminen rajoittaisi ilmaisunvapautta tai vapaata tiedonvälitystä. Myös Facebookin väite, jonka mukaan se on vain neutraali alusta, hylättiin tuomioistuimen huomauttaessa, että sen ydinliiketoiminta on mainonta.

Tuomioistuin määrää Facebookin poistamaan julkkiskuvia sisältävät väärennetyt huijausmainokset Facebookista ja Instagramista. Mikäli vaatimus ei toteudu, seurauksena on lievä sakkorangaistus.