Tämän olisin halunnut luoda

Näihin aikoihin leffafriikit kokoontuvat Amerikan Yhdysvaltoihin, Utahiin, pittoreskiin Park Cityn vuoristokaupunkiin viettämään unohtumatonta kaksiviikkoista elokuvataiteen parissa. Reilun kolmekympin ikään ehtinyt Sundance Film Festival tunnetaan riippumattoman elokuvan festivaalina ja luetaan tänä päivänä samaan sarjaan Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhlien kanssa. Syrjäisen ja eksoottisen sijainnin vuoksi lähin ja ilmeisin vertailukohta lienee Sodankylä. Sodankylän tapaan elokuvia esitetään täälläkin mitä moninaisemmissa paikoissa; kirjastossa, teatterissa, hotellissa, synagogassa.

Hollywood-tähtien kunnia-asiaksi on tullut näyttäytyä Sundancessa, rennosti hiihtopipo päässä, vaikka festivaaliohjelmisto rakentuu suurista studiokoneistoista riippumattoman ja kokeellisenkin elokuvan varaan.

Leffatauolla voikin hinata itsensä suoraan historialliselta pääkadulta Wasatch-vuorten huipulle ja lasketella alas Salt Lake Cityn olympialaisten kisarinteitä. Park Cityssä kohtaavat valkokankaan glamour, talviurheiluparatiisi, periamerikkalainen, maanläheinen mutkattomuus ja Lännen valloituksen aikaisen kaivoskaupungin omaperäinen tunnelma. Utahissa ei voi unohtaa mormoniuskon harjoittajien vaikutusta. Heitä on osavaltion asukkaista yli 60 prosenttia, ja valtauskonnolla on suuri vaikutus Utahin vanhoilliseen politiikkaan. Liberaali elokuvaväki ja hiihtoturistit tuovat mukanaan toisenlaisen tuulahduksen.

Park City elää uutta ja aktiivista elämää kulttuuri- ja urheiluväen mekkana. Kaiken takana on määrätietoinen työ uuden hengen puhaltamiseksi koko seudulle. Yksi näkyvimmistä vaikuttajista on helppo nimetä: alkujaan kalifornialainen, mutta myöhemmin nimeä saatuaan utahilaistunut Robert Redford . Hän oli 1970-luvulla mukana perustamassa Salt Lake Cityyn festivaalia, joka alkuvuosina tunnettiin nimellä US Film Festival . Myöhemmin tapahtuma siirrettiin hiihto- ja elokuvamatkailijavirtojen yhdistämiseksi ylös vuoristoon ja ristittiin Redfordin Sundance-ranchilleen perustaman elokuvakoulun mukaan uudelleen (nimi tulee näyttelijän läpimurtoelokuvasta Butch Cassidy and the Sundance Kid ).

Sundance-instituutissa koulutetaan nuoria elokuvantekijöitä ja järjestetään alan seminaareja ja tapahtumia pitkin vuotta. Se on ollut merkittävästi vaikuttamassa riippumattoman elokuvan nousuun Yhdysvalloissa. Redford on myös antanut kasvonsa monen yhteisöä hyödyttävän hankkeen käyttöön, kuten luonnonsuojelijana puhunut paljon seudun ainutlaatuisen aavikkoluonnon varjelemisesta tuleville polville.