Yhteiskunta

Aleksi Ylä-Anttila 4.12. 10:21

Kalevala Koru julkaisee tasa-arvoisen kalenterin: "Tämä on pieni keskustelun avaus"

Kalevala Koru
Kalevala Korun Naarasleijona-kalenteri vuodelle 2019 on jatkoa Suomen naarasleijona -korulle ja korun ympärille rakennetulle kampanjalle

Kalevala Koru julkaisee tänään 4.12. tasa-arvoisen kalenterin vuodelle 2019.

Kalenteri nostaa miehisten liputuspäivien rinnalle suomalaisen kulttuurin ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisen kannalta merkittäviä naisia maamme historiasta.

Kantava ajatus on nostaa Suomen historiassa omalla työllään yhteiskuntaa kehittäneitä vahvoja naisia esille tasavertaisesti miesten kanssa heidän liputuspäivinään.

Näin ollen esimerkiksi Runebergin päivänä 5.2. liputuspäivän sankariksi on merkitty Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin puoliso, kirjailija Fredrika Runeberg. Aleksis Kiven päivänä 10.10. Kalevala Koru on nostanut kansalliskirjailijan rinnalle Muumi-kirjoistaan tutun kirjailija ja kuvataiteilija Tove Janssonin.

Kalevala Korun brändi- ja designjohtaja Maria Uunila kertoo M&M:lle, että Naarasleijona-kalenteri on jatkoa marraskuussa lanseeratulle Suomen naarasleijona -korulle ja korun ympärille rakennetulle kampanjalle, jolla on haluttu kunnioittaa suomalaista, itsenäistä ja omaehtoista naista.

"Tiedämme, että naisille liputetaan meidän kalenterissamme vain yhtenä päivänä vuodessa. Keksimme tehdä tällaisen tasa-arvoisen ja vaihtoehtoisen kalenterin, jossa miehisten liputuspäivien rinnalle on tuotu naisia, joille voi liputtaa samalla, kun miehille liputetaan", Uunila kertoo.

Kalevala Koru on tehnyt kalenterin yhteistyössä markkinontiviestinnän toimisto Ivalo Creative Agencyn kanssa. Lisäksi kumppanina Naarasleijona-matkalla on ollut strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat.

Uunilan mukaan Kalevala Koru toivoo kalenterin herättävän suomalaisia ajattelemaan, kuinka naisia on Suomen historiankirjoituksessa unohdettu.

"Tämä on pieni keskustelun avaus. Kaikenlainen keskustelu on tervetullutta. Ihmiset voivat kommentoida, onko tämä heidän mielestään turhaa tai olemmeko mahdollisesti nostaneet esille vääränlaisia naisia tai puuttuuko sieltä joku. Näkemykset, myös vastakkaiset, ovat hyvin sallittuja."

Tempauksella tuodaan esille muun muassa kuinka Fredrika Runeberg oli yksi ensimmäisestä suomalaisista historiallisen romaanin kirjoittajista, mutta hänet muistetaan kuitenkin miehelleen leipomastaan tortusta.

Mukana kalenterissa ovat lisäksi Fredrika Runebergin (5.2.) ja Tove Janssonin (10.10.) ohella kirjailija Minna Canth (19.3.), suomalaisen kirjastolaitoksen luoja Helle Kannila (9.4.), Lotta Svärd (27.4.), Kalevala Korun ja Kalevalaisten Naisten Liiton perustaja Elsa Heporauta (12.5.), naisasialiikkeen pioneeri ja nuorsuomalainen poliitikko Lucina Hagman (5.6.), runoiilija Edith Södergran (6.7.), kuvataiteilija Helene Schjerfbeck (10.7.), sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja  Aurora Karamzin (1.8.), säveltäjä Ida Moberg (8.12.) ja sairaanhoitaja ja Helsingin kirurgisen sairaalan ylihoitaja Sophie Mannerheim (21.12.).

Painettu erä kalentereita on saatavilla Kalevala Korun Helsingin Pohjoisesplanadilla sijaitsevasta myymälästä. PDF-version kalenterista voi ladata yrityksen verkkosivuilta.

Naarasleijona lanseerauskampanjan lippulaivana toimii poptähti Alman tähdittämä kampanjafilmi. Filmin on tuottanut tuotantotoimisto Mjölk. Ohjauksesta on vastannut Pekka Hara.

Kampanjan budjettia Kalevala Koru ei Uunilan mukaan julkisesti kerro.