Jorma Sairasella joukkoineen on haaste: Mainostajien ja katsojien usko MTV3:n ohjelmistoon kohderyhmämediana on löydettävä. Tämänkaltaiset start up -tehtävät saavat Sairaseen säpinää.

Kauppakorkean ja mainostoimistokokemuksen jälkeen Sairanen on ollut mukana MTV:n ja sen tytäryhtiön Kolmostelevision ja SanomaWSOY:n Nelosen ohjelmistoarkkitehtina.

Ennen televisiotyötä kokemusta kertyi mainostoimistoista. Turkamalla mediapäällikkönä Sairanen osti aikaa ja sivuja asiakkailleen. Törmällä hommat ja asiakkaat vaihtuivat, mutta kohdistamisesta vaahdottiin samaan tapaan kuin tänäänkin.

Sairanen ja MTV:n nykyinen toimitusjohtaja Ilkka Kylmälä tekivät noihin aikoihin töitä Sanoma Printin parhaaksi, joka oli Törmän asiakkaana. Jonkinlainen ammatillinen kumppanuus miesten välille muodostui, sillä he ovat pitäneet yhteyttä vuosien varrella.

Monessa liemessä parkkiintunut Sairanen astuu nyt kuitenkin uransa isoimpiin saappaisiin.

Muistelmat loanheitosta

Sairasen ensimmäinen työrupeama MTV:llä ajoittui Miami Vice -aikaan, niin kuin hän itse sanoo. Kanava haki ulkomaisilla sarjoilla uudenlaista särmää.

- Tauno Äijälä ymmärsi, että katsojat kaipaavat muutosta, ja minä olin sopiva ihminen tekemään sen. MTV ei kaivannut niinkään leffatieteilijää ja vaan pikemmin kaupallista taustaa.

Sairanen muistuttaa vielä 46-vuotiaanakin mahdollisimman vähän televisiopomon arkkityyppiä. Rennon pukeutumisen, kirjakielen ja slangin sotkemisen takaa paljastuu mies, joka on tottunut ottamaan kuraa helposti virneeseen vetäytyvälle naamalleen. Kurakaan ei ole kuitenkaan valunut pois jälkiä jättämättä.

Lehdistön tyyli rökittää televisiokanavia on koskettanut Sairasen sisintä. Tuskin hän muuten olisi säästänyt vuosien takaisia lehtileikkeitä. Kokoelman helmenä hän esittelee Ilta-Sanomien "Nelosen syöksykierre" -jutun, jonka lehti julkaisi pari viikkoa Nelosen startin jälkeen. Mutta perästä kuuluu.

- Kirjoitan ehkä viiden vuoden sisällä muistelmani. Niissä paljastan mielenkiintoisia asioita.

- Nelosen rökitys oli kohtuutonta. Yritimme sanoa medialle, että tämä on ollut harkittua ja suunnitelmat vievät aivan toiseen suuntaan. Sen kesän puheenaihe oli Nelosen surkeus, Sairanen sanoo. Hänen on helppo kuvitella, miltä Soneran johdossa nyt tuntuu, kun yritys on median vyörytyksen alla.

Sairanen luonnehtii lehdistön mielenkiintoa Maikkarin uutisia ja henkilökunnan tulevaisuutta kohtaan liikuttavaksi ja holhoavaksi.

- Lehdillä on hirveä halu kommentoida sitä, mitä televisiossa pitää ja saa olla. Eihän televisiokaan kommentoi sitä, että millä lehdellä olisi olemassaolon oikeutus. Laadukkaan ohjelman kriteerit ovat myös välillä täysin käsittämättömiä, Sairanen lataa.

Ulkoistamisen tarve

Meneillään oleva MTV3:n rakenteiden keventäminen on Sairasen mukaan välttämätön, jotta kilpailukyky säilyisi.

- Opponoin voimakkaasti sitä vastaan, että tuotannon ulkoistaminen merkitsee laadun laskua. Lehdistön kommentaattoreilla on ihan turhaan pelko perseessä, kanavapomo sanoo.

- Tulevaisuuden innovaattoreita esittelevissä jutuissa tuotantoyhtiöitä jopa kumarretaan, mutta yhtäkkiä ne ovatkin niitä, jotka muka laskevat laatua.

Hyvän televisiokanavan laadukas ohjelmisto syntyy Sairasen mukaan ammattitaitoisen ostamisen ja tuotannon valvomisen avulla.

- Euroopan suurimmat ja tärkeimmät kanavat tekevät näin. Omia viihdeosastoja ei ole missään BBC:tä lukuun ottamatta.

Sairasen mukaan perusuutistoiminnasta televisiokanavan on aina vastattava itse. Alman tyyppisessä monimediaympäristössä uutisia täytyy tosin osata paketoida erilaisiin välineisiin.

- Kyllä monen kannattaa nyt mennä koulunpenkille oppimaan uutta, Sairanen kehottaa.

Itsenäisyyttä ohjelmaostoon

Kanavajohtaja joukkoineen ei hetkessä käännä ohjelmavirran suuntaa.

MTV3-kanavan myynnin ja markkinoinnin kanssa kanavaa uudelleen asemoiva Sairanen sanoo, että Euroopan televisiotoiminnan trendi eri osastojen yhteistyöstä on selvä.

- Eri osastot eivät koskaan voi olla ihan lähellä toisiaan. Ohjelmapuolella on pakko olla kyky nähdä tulevaisuuteen. Joku ohjelma saattaa tulla hitiksi vasta puolen vuoden kuluttua.

Ohjelmistoa ei voi Sairasen mielestä rakentaa niin päin, että jollekin asiakkaalle tehdään tuotteeseen sopiva sponsoroitava ohjelma.

- Ohjelmisto pitää tehdä ensin ja sitten katsoa, mikä on hyvä ohjelma sponsoroitavaksi jollekin asiakkaalle.

Valtakanava ja aluskasvillisuus

Kahviloissa istunut ja kaduilla kuljeskellut Sairanen on mielessään järjestellyt MTV3:n, TV TV:n ja CityTV:n palikoita kohdalleen.

- Ensi syksynä joidenkin ihmisten suut loksahtavat auki, kun pistämme ohjelmistot ulos. Tämän kombinaation täytyy olla myyvä, ajassa liikkuva ja ajankohtainen jatkuvan muutoksen alla, Sairanen sanoo.

Alman televisiostrategian toteuttamiselle avautuukin näiden kolmen kanavan kautta uusia mahdollisuuksia: Maikkari valtakanavana, TVTV ja CityTV innovatiivisten uutuuksien löytäjinä.

Tähän pakettiin liittyy myös tekstitelevisio, internet, laajakaista ja mobiilipalvelut.

Yhdessä uusien kanavien johtajan Pauli Aalto-Setälän kanssa Sairanen sanoo itsevarmasti synnyttävänsä melkoisen kombinaation. Tuloksia pitäisi näkyä vuoden 2002 alussa.

Omassa televisiokatselussaan kanavajohtaja on hyvin valikoiva. Parit uutiset, uudet aloitussarjat ja esimerkiksi Sopranos saavat hänet television ääreen.

Jumppakuurilla kivut kuriin

Neloselta lähtöön ei Sairasen mielestä liittynyt dramatiikkaa. Maikkari veti puoleensa. Itse hän arvelee, että ilman Nelosella saamaansa kokemusta kukaan ei olisi häntä tähän tehtävään kysynytkään.

- Alma Median ja omat näkemykseni tulevaisuudesta menivät hyvin yhteen. Pelikenttää on enemmän uusine kanavineen, Sairanen sanoo. Hän kumoaa perättöminä ne väitteet, joiden mukaan hän olisi lähtenyt Neloselta jättäen taakseen eripuran ja tulehtuneita ihmissuhteita.

- Ne olivat ihan normaaleita ammattiin liittyviä erimielisyyksiä. Emme me Edinin tai Louhelaisen kanssa tapelleet. Louhelaisen kanssa pelaamme samassa porukassa jalkapalloakin, Sairanen sanoo nauraen.

Viime kesänä tosin miehen peli-ilo oli kateissa kipeän selän takia. Pakollisen lomansa aikana Sairanen onkin kokenut myös henkilökohtaisen ilonaiheen. Nyt intohimoisen golfarin virnistys on entisellään.

- Tämän pakkoloman aikana olen jumpannut kolme kuukautta kolmesti päivässä, Sairanen sanoo uskoen, että ilman pakollista breikkiä tätä lääkettä tuskin olisi löytynyt.