Kansanmaskeissa ei saa olla väitteitä, että kansanmaskit suojaisivat käyttäjäänsä virustartunnoilta, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedotteessa.

Tukes suosittelee ostajaa antamaan palautetta myyjälle, jos hän huomaa kansanmaskien markkinoinnissa kyseenalaisia keinoja.

Ensimmäinen erä niin sanottuja kansalaismaskeja tai kansanmaskeja ilmestyy K-kauppoihin kesäkuun alussa. K-ryhmä, Ahlström-Munksjö sekä Filterpak kertovat toukokuussa käynnistävänsä yhteistyössä kasvomaskien kotimaisen tuotannon.

Kansanmaskin tarkoituksena on suojata muita ihmisiä käyttäjän pärskeiltä, muistuttaa Tukes.

Jos käyttäjällä on virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta. Kansanmaski ei kuitenkaan suojaa itse käyttäjää virustartunnalta. Hengityksensuojaimet puolestaan suojaavat myös käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille. Kansanmaskeja koskevat yleisten kulutustavaroiden vaatimukset.

"Olemme saaneet nelisenkymmentä ilmoitusta maskeista. Osa ilmoituksista koskee kansanmaskeja, joita voi myyntiväittämien perusteella luulla virheellisesti viralliseksi hengityksensuojaimeksi”, ylitarkastaja Asta Koivisto Tukesista sanoo.

”On tärkeää, että ostaja tietää, mitä on ostamassa. Siksi suosittelemme varmistamaan tuotteen myyjältä, jos markkinointimateriaalin perusteella on epäselvää, myykö myyjä kansanmaskia vai virallista hengityksensuojainta.”

Tukes muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Siksi palautetta kannattaa antaa ensisijaisesti myyjälle. Jos asiat myyjän kanssa eivät etene toivotulla tavalla, voi tuotteesta tehdä ilmoituksen myös Tukesille.

Tukesiin on tullut kysymyksiä myös maskeista, jotka on käsitelty antimikrobisilla aineilla. Antimikrobisten maskien väitetään tappavan virukset tai suojaavan koronavirukselta paremmin.

"Ei ole olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Antimikrobiset aineet ovat kemikaaleja, jotka ovat tehty tappamaan haitallisia eliöitä. Osa aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. Viranomaiset eivät ole testanneet näitä tuotteita”, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista sanoo.

Näin valitset maskin oikein

Tukes ohjeistaa kasvomaskin ostamisesta seuraavasti:

– Varmista, että kansanmaskin mukana tulee käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kansanmaskin käytöstä ylipäätään on hyötyä. Esimerkkejä käyttöohjeissa olevista tiedoista:

– Kenelle maski sopii tai ei sovi

– Miten maski puetaan turvallisesti päälle ja vaihdetaan

– Pesuohjeet, uudelleenkäytettävä maski on voitava pestä 90 °C.

– Kiinnitä huomiota, että tuotteen käyttötarkoitus on selkeästi esitetty, esimerkiksi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.

– Katso, ettei tuotteeseen ole kiinnitetty CE-merkintää.

– Muista, että kansanmaski ei ole tarkoitettu suojaamaan käyttäjäänsä. Minkäänlaisia väittämiä tai kuvia käyttäjän suojaamisesta ei saa markkinoinnissa käyttää. Markkinoinnissa ei saa esimerkiksi käyttää viittauksia hengityksensuojaiten standardiin EN 149 tai suojaavuusluokkaan FFP2 tai FFP3.

– Jos ostat kansanmaskia lapselle, varmista kaksi asiaa:

– Lapsi pystyy hengittämään maskin läpi

– Tuotteessa ei ole pitkiä, kuristumisvaaraa aiheuttavia naruja.