Perheyrittäjänä kauratuoteyhtiö Kaslinkissa toiminut Juha-Petteri Kukkonen on ryhtynyt kokopäiväiseksi enkelisijoittajaksi ja hallitusammattilaiseksi.

Hän on parin viime viikon aikana tehnyt sijoitusyhtiönsä Kvki Capitalin kautta sijoitukset salaattiravintolaketju Pupuun ja Bär Bar -smoothiebaariketjuun. Lisää sijoituksia on Kukkosen mukaan aikomus julkistaa heti kun nimet saadaan papereihin. Hänen tarkoituksensa on keskittyä erityisesti ruoka- ja juoma-alan kasvuyritysten kansainvälistämiseen.

”Olen intohimoyrittäjä. Mitä hullumpi ajatus jollain on, sitä todennäköisemmin lähden siihen mukaan. Uskon siihen, että kun on tarpeeksi hullu idea ja hyvä tiimi, voi saada paljon aikaan”, Kukkonen sanoo.

Kukkonen on sijoittanut kasvuyhtiöihin jo neljän vuoden ajan. Hänen aiempiin sijoituskohteisiinsa kuuluvat peliyhtiö Action Squad Studios, matkasovellus Wowanders, terveysteknologiayhtiö TE3, vaateyhtiö Formal Friday, kuntoiluvälineyhtiö Fitwood ja luova toimisto Cheese Helsinki.

Aiemmin Kukkosella ei ole ollut aikaa keskittyä täysillä kasvuyritysten sparraamiseen, sillä kolme viime vuotta hän työskenteli markkinoinnin parissa ja yrittäjänä Kaslinkissa.

Aito-brändistä tunnettu perheyritys Kaslink myytiin aiemmin tänä vuonna Fazerille. Myyjinä toimivat yhtiön perustaja Raino Kukkonen ja hänen kolme poikaansa, Tuomas, Juha-Petteri ja Matti Kukkonen.

Oliko Kaslinkin myyminen haikeaa?

”Olihan se todella iso asia. Olimme kaikki kasvaneet perheyrittäjyyteen, sillä yritys oli perheellä melkein 20 vuotta. Oli oma prosessinsa, että pystyi edes harkitsemaan siitä luopumista. Kun on yrittäjä henkeen ja vereen, piti pohtia myös sitä, miten kanavoi energiansa oikealla tavalla myynnin jälkeen, niin että siitä on hyötyä itselle ja ympäröivälle yhteiskunnalle.”

Kukkonen toimii kaikissa sijoituskohteissaan aktiivisesti mukana joko neuvonantajana tai hallituksen jäsenenä.

”En tykkää sijoittaa sillä tavalla, että antaa rahaa ja kysyy vuoden päästä, miten meni.”

Rohkeasti maailmalle

Kukkonen uskoo pystyvänsä oman kokemuksensa avulla auttamaan ruoka- ja juoma-alan kasvuyrityksiä kaupallistamisessa ja kansainvälisessä kasvussa, PR:ssä ja brändäyksessä.

”Tärkein oppini on, että Suomesta voi lähteä suoraan pelaamaan maailman tasolla. Ei tarvitse jämähtää kotimaan piirisarjaan.”

Kukkonen sanoo, että Kaslink onnistui nostamaan kauratuoteperheensä kolmessa vuodessa täydestä tuntemattomuudesta suomalaisten ostoslistalle.

”Sinä päivänä kun tuotteet tulivat markkinoille, Kaslinkin tunteakseen piti olla Maaseudun Tulevaisuuden lukija, S-ryhmän ostojohtaja tai meillä töissä. Kun myimme yrityksen Fazerille, kolmasosa suomalaisista tunsi Kaslinkin kauratuotteet.”

Kaslinkin tuotteita myydään kaikkiaan 15 maassa. Kukkonen toivoo, että suomalaiset olisivat rohkeampia kansainvälistymisessä ja verkostoitumisessa.

”Huomasin elintarvikealan messuilla, että sillä aikaa kun italialaiset ja ruotsalaiset juttelivat Tescon ja Carrefourin ostojohtajien kanssa, suomalaiset yrittäjät valitettavan usein juttelivat keskenään.”

Itseään Kukkonen kuvaa henkisesti ”ruotsalais-amerikkalaiseksi”. Hän kokee olevansa suomalaiseksi mieheksi poikkeuksellisen sosiaalinen, aktiivinen ja positiivinen.

Kukkonen kokee myös saaneensa yrittäjänä paljon apua muilta. Siksi hän haluaa nyt auttaa muita yrittäjiä toteuttamaan unelmiaan. Hänen mielestään Suomessa on helppo verkostoitua, jos vain osaa ja haluaa. Hierarkia on matala.

”Suomessa on helppo lähestyä ketä vain. Kenen tahansa puhelinnumeron saa helposti selville. Voi soittaa ja kysyä, että voitko auttaa tai pääsisitkö lounaalle. Apua saa, kun uskaltaa pyytää.”

Kukkonen kaavailee, että Kvki Capitalin portfoliossa olisi ensi vuonna tähän aikaan 10–15 yritystä. Koska hän haluaa olla yrityksissä aktiivisesti ja hyödyllisesti mukana, oma ajankäyttö täytyy miettiä tarkkaan.

Tausta perheyrittäjänä tekee Kukkosesta pitkäjänteisemmän kuin perinteisistä enkeli- tai pääomasijoittajista.

”Minun sijoitusyhtiössäni ei ole sellaista filosofiaa, että exit pitäisi tehdä 2–7 vuoden aikana. Olen mukana niin pitkään kuin se vaikuttaa järkevältä itseni ja yrityksen kannalta.”

Kukkonen sanoo, että osa sijoitussalkusta uusiutuu aikanaan luonnollisesti. Osa yrityksistä menee konkurssiin ja osa myyntiin. Yrittämisessä kaikki on mahdollista.

”Voi olla, että joukossa on myös yrityksiä, joiden kohdalla perinteistä exitiä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Minulla on 4- ja 9-vuotiaat pojat, ja yritysten joukossa voi olla heille hyviä aihioita tulevaisuuden työelämään.”

Lue lisää: Miten Kaslink markkinoi itsensä ruotsalaisten sydämiin? Brändijohtaja Juha-Petteri Kukkonen: "Uskomme, että meidän kolmen kauraveljeksen tarina puree myös ruotsalaisiin"

Lue lisää: Kaslink Aito haastaa koululaiset luontoon – palkintona leirikoulu Enni Rukajärven kanssa

Lue lisää: Rakkaustarina luonnon kanssa jatkuu nyt Suomessa – Kaslink haluaa muistuttaa arjen valintojen tärkeydestä