Kaupunki, joka antoi Suomelle jo brändin nimeltä Hito hyvä, sanan leso ja Pave Maijasen, tarjoaa taas parastaan. Lappeenrantalainen Jävla Sås Bolag toi elokuussa markkinoille erikoiserän Suomen ensimmäistä hävikkitomaateista valmistettua ruoanlaittokastiketta.

Eli lappeenrantalaisyritys valmistaa tomaattikastiketta niistä suomalaisista tomaateista, jotka ovat standardien vastaisia ja eivät täten kelpaa kaupan hyllyyn.

Hävikin pienentämisen ohella Jävla Sås haluaa tehdä muutenkin hyvää. Hävikkitomaattikastike ottaa yhdenvertaisuutta korostaessaan myös vahvasti kantaa koulukiusaamista vastaan. Kastikkeen tuotto lahjoitetaan Mannerheimin lastensuojeluliitolle koulukiusaamisen vastaiseen työhön.

"Ruokahävikki on valtava ongelma, mutta sitä on myös koulukiusaaminen. Haluan ajatella, että voimme tomaatilla kiinnittää huomiota molempiin järjettömyyksiin ja näyttää, että erilaisuudestaan huolimatta kaikki ovat yhtä hyviä ja ainutlaatuisia. Jokainen tomaattikastikepurkki on numeroitu konkretisoimaan niiden yksilöllisyyttä", kertoo Jävla Sås Bolagin perustaja Kaius Gestranius.

Jävla Tomaattikastike valmistetaan pohjanmaalaisten tomaattikasvattajien hävikkitomaateista ja maustetaan yrtein. Kastikkeessa käytettävät tomaatit ovat ulkonäöltään, muodoltaan tai kooltaan Euroopan viljelijäjärjestöjen asettamista standardeista poikkeavia, mutta ominaisuuksiltaan täysin normaaleja tomaatteja, Jävla Sås tiedottaa.

Tomaattikastikkeen idea sai alkunsa Gestraniuksen etsiessä keinoja lisätä perustamansa Jävla Sås Bolagin tuotteiden kotimaisuusastetta.

”Havaitsin sattumalta suomalaisia vihannestuottajia koskevan haasteen: kotimaisesta tomaatista tulee vuosittain satoja tuhansia kiloja hävikkiä. Itse tomaateissa ei ole mitään vikaa, mutta ne ovat vain kypsyneet liian nopeasti, liian isoiksi, jääneet pieniksi tai muuten poikkeavat ulkonäöltään eivätkä siten kelpaa myytäviksi”, Gestranius sanoo tiedotteessa.

Se ajatus jalostui vielä jalommaksi.

”Itse näen tämän eräänlaisena verrokkina koulukiusaamiselle. Miksi näitä tomaatteja kiusataan ja heitetään hävikkiin vain koska ovat erilaisia? Vihannes ei kuitenkaan kasva muottien mukaan ja käyttämällä ne kastikkeeseemme osoitamme konkreettisesti, että kaikki ovat yhdenvertaisia ja sisällöltään yhtä inspiroivia”, Gestranius jatkaa.

”Vaikka olemme pieni tekijä, voimme kuitenkin toimia suuresti ja herättää yhteiskunnallista keskustelua tärkeistä aiheista.”

Lappeenrantalainen Jävla Sås Bolag on valmistanut ruoanlaittokastikkeita mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista vuodesta 2017 lähtien. Kastikeyhtiö syntyi Kaius Gestraniuksen halusta kokeilla kastikkeiden keittämistä vain aidoista raaka-aineista ilman teollisia ja keinotekoisia lisäaineita.

Saatuaan kastikkeilleen lähipiirissään positiivista palautetta, osallistui Gestranius vuoden 2018 Leijonan luola -ohjelmaan hakeakseen yhtiölleen tunnettuutta. Sen lisäksi hän sai peräti neljältä ohjelman leijonalta, eli ammattisijoittajalta, yrityksensä tuotekehitykseen ja markkinointiin enemmän rahoitusta kuin alkujaan pyysi.

Lanseerauksen yhteydessä Jävla Tomaattikastike oli myynnissä vain muutamassa kaupungissa, mutta on sittemmin päässyt Keskon maanlaajuiseen jakeluun, ensimmäisenä Suomessa suomalaisista tomaateista tehtynä tomaattikastikkeena.

Tuoteilmeen ja mainonnan on toteuttanut uusi elintarvikkeisiin erikoistunut luovan toimiston Cheese Helsinki, suunnittelijoina Rainer Geselle, Timo Silvennoinen ja Joona Veijonen. Cheesen muita asiakkuuksia ovat mm. Arctic Blue Gin ja Kaslink. Jävla-tomaattikastikkeen lanseerausviestinnästä vastaa Wolfcomin Samuel Sorainen.

”Brändeillä on nyt suurempi vastuu kuin koskaan sekä ihmisten että maapallon kestävästä kehityksestä ja hyvinvoinnista”, kertoo Cheese Helsingin perustajaosakas Rainer Geselle.

”On tärkeää miettiä, millä arvoilla tuotteita maailmaan tuodaan ja miten niitä markkinoidaan. Meidän mielestämme ihmistä ruokkii parhaiten rehellisyys, aitous, välittäminen, luottamus ja puhtaus”, Geselle päättää.