Kasvishampurilaista saa jatkossakin sanoa hampurilaiseksi ja soijanakkia nakiksi. Euroopan parlamentin tuore päätös oli myönteinen suomalaisille kasviproteiinituotteiden valmistajille, jotka tähtäävät nyt voimakkaasti vientimarkkinoille.

Härkiksestä tunnetun Verso Foodin vuorovaikutusvastaavan Jukka Kajanin mukaan lihaan viittaavien sanojen kieltäminen olisi voinut vaikeuttaa uusien tuotteiden löytämistä. Sitä kautta kielto olisi ollut riski myös kasviproteiinituotteita valmistaville yrityksille, sillä monet kasviproteiinituotteet on suunniteltu vaihtoehdoksi liha- tai maitotuotteille lautasella.

”Paras vaihtoehto kuluttajallekin on mahdollisimman kansantajuinen nimi”, Kajan sanoo.

Verso Food kertoi tällä viikolla saaneensa patentin Beanit-härkäpapusuikaileiden ja -murun valmistustavalle 36 Euroopan maassa. Verso Foodille patentti on tärkeä kilpailuetu, sillä kasviproteiinituotteiden valmistamiseen on rajallinen määrä raaka-aineita ja valmistustapoja. Verso Food käyttää märkäekstruusiota saadakseen härkäpaputuotteeseen purutuntumaa parantavaa rakennetta. Yrityksellä on vireillä vastaavia patenttihakemuksia myös muilla markkinoilla.

”Tavoittelemme vahvaa kansainvälistä asemaa härkäpavun hyödyntäjänä, ja tämä tuo sillä hyvät edellytykset”, Kajan kertoo.

Norjalaisen Kavlin omistama Verso Food myy tuotteitaan tällä hetkellä Suomen lisäksi Britanniassa, Ruotsissa, Puolassa ja Japanissa. Kajanin mukaan neuvotteluita on käynnissä myös muualla, etenkin Pohjois-Euroopassa.

”Britanniassa jalansijamme on varsin hyvä. Sainsbury’s-ketju on ottanut tuotteemme maanlaajuiseen jakeluun”, Kajan kertoo.

Verso Food teki viime vuonna 6,6 miljoonan euron liikevaihdon ja tappiota 3,9 miljoonaa euroa. Kajanin mukaan liikevaihto on kasvamassa tänä vuonna ja yrityksen kannattavuus paranee jatkossa. Verso Food työllistää 35 henkilöä, joista puolet tehtaallaan Kauhavalla.

”Tähän asti rahaa on mennyt alkuinvestointeihin ja uuden markkinan luomiseen”, Kajan kertoo.

Pouttu irrottaa kasviproteiinit omaksi yhtiökseen

Lihatalo Poutun sisällä alkunsa saanutta Muu-tuotesarjaa ollaan viemässä ulkomaille uuden yhtiön voimin.

Poutun entinen toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo, että Poutun kasviproteiiniliiketoiminta on päätetty irrottaa omaksi yhtiökseen, Meeat Food Tech Oy:ksi. Karell on uuden yrityksen toimitusjohtaja ja partner. Pouttu lanseerasi kasviproteiinituotesarjansa viime syksynä.

”Kasviproteiinituotteet lähtivät hyvin liikkeelle ja aloimme pohtia, voisiko siinä olla omaa liiketoimintaa. Olemme keväästä lähtien rakentaneet konseptia”, Karell kertoo.

Karellin mukaan Meeat Food Techin tavoitteena on viedä Poutun Kannuksen tehtaalla valmistettuja tuotteita aluksi Pohjois-Eurooppaan ja Baltiaan ja myöhemmin muuallekin.

Uuden yrityksen omistajina on Poutun omistava virolainen Maag Grupp sekä Karell ja muuta yrityksen johtoa. Karellin mukaan Meeat Food Tech etsii nyt sijoittajia vauhdittamaan vientimarkkinoiden avaamista.

Tänä vuonna Poutun kasviproteiinituotteet kerryttävät Karellin mukaan 3,5 miljoonan euron liikevaihdon.

”Tavoitteenamme on kasvaa aggressiivisesti ja muuta markkinaa nopeammin. Alkuinvestointien myötä teemme vielä jonkin verran tappiota, mutta tähtäämme positiiviseen tulokseen. Kannattavampaa tämä on kuin lihatuotteiden myynti”, Karell kertoo.

Oikeus pohtii ”kasvilihan” kohtaloa

Muu-tuotteiden nimestä nousi viime vuonna kiista, kun Pouttu kutsui kasviproteiinituotteita aluksi kasvilihaksi. Poutun kilpailija Atria valitti nimestä Ruokavirastolle, joka vei asian Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakuntaan. Lautakunta kielsi liha-sanan käytön. Pouttu valitti asiasta hallinto-oikeuteen, joka ei ole vielä antanut ratkaisuaan asiaan.

Vientimarkkinoilla Muu-tuotteiden nimi on Meeat, joka viittaa yhtäältä lihaan (meat) ja toisaalta syömiseen (me-eat) tai tapaamiseen (meet).

Karell ei ollut EU:n kasvistuotteiden nimikiistasta huolissaan, vaan hän uskoo kuluttajien löytävän kasviproteiinituotteet joka tapauksessa.

”Kyllä me keinot keksimme. Aiheesta puhuminen on aina tuotteiden markkinoinnin näkökulmasta myönteistä”, Karell sanoo.