Kaupan ala odottaa joulun alennusmyyntien sujuvan tänä vuonna vilkkaissa merkeissä. Loppuviikko on tärkeintä alennusmyyntisesonkia.

"Tänä vuonna vähittäiskaupassa on ollut kasvua melkein joka kuukausi, ja kuluttajien luottamus on korkealla. Uskomme sen heijastuvan myös alennusmyynteihin", kertoo edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.

Osa kaupoista aloitti alennusmyynnin jo tapaninpäivänä, mutta viimeistään tänään kausimyynti starttaa toden teolla.

"Monet pitävät välipäivinä lomaa, joten tämä on helppoa aikaa lähteä ostoksille tai käyttämään joululahjaksi saatuja lahjakortteja", Loikkanen toteaa.

Vaikka Black Fridayn tapaiset kaupan markkinointitempaukset ovat levittäneet alennusmyyntisesonkia ympäri vuotta, juhannuksen ja joulun jälkeiset kausialennusmyynnit ovat yhä kaupan alalle suurimmat ja tärkeimmät.

"Silloin vaihdetaan tuoterepertuaaria. Alennuksessa on paljon enemmän tavaraa ja suuremmilla prosenteilla kuin muissa alennusmyyneissä", Loikkanen sanoo.

Kaupan liiton tuoreen selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista kuluttajista seuraa edelleen innokkaasti joulusesongin alennusmyyntejä. Naisista lähes 30 prosenttia aloittaa alennusmyyntien seuraamisen joulun välipäivinä.

Kuluttajat etsivät joulun alennusmyynneistä tyypillisesti sesongin tuotteita, kuten talvivaatteita ja urheiluvälineitä.

"Toppatakit, sukset ja luistimet ovat suosittuja", Loikkanen tietää.

Verkkokauppa haastaa kaupan alaa, mutta kivijalkakauppa pitää alennusmyynneissä pintansa. Kaupan liiton kyselyn mukaan valtaosa alennusmyyntejä hyödyntävistä kuluttajista etsii alennuksia kotimaisista kivijalkakaupoista. Naisista näin tekee 80 prosenttia ja miehistä 75 prosenttia.

Kauppojen aukiolon vapautumisella ei ole isoa vaikutusta alennusmyynteihin. Se on hyödyttänyt eniten päivittäistavarakauppaa.

"Erikoiskauppaan aukiolojen vapautuminen vaikuttaa ehkä eniten byrokratian helpottumisen kautta. Jos kauppias haluaa pitää liikkeensä auki esimerkiksi Tapaninpäivänä, siihen ei enää tarvitse hakea erillistä lupaa", Loikkanen sanoo.

Alennusmyyntejä piristää sekin, että venäläisten ostosmatkailu on jälleen virkistymässä muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Kaupan liitto odottaa venäläisten ostoksiin käyttämän rahamäärän kasvavan muutaman prosentin edellisvuodesta.

"Mitään takavuosien kaltaista ostoryntäystä emme odota, mutta venäläismatkailijoiden määrä on tasaisessa kasvussa", Loikkanen kertoo.

Venäläisten ostosmatkailu kohdistuu perinteisesti voimakkaimmin Kaakkois-Suomeen ja Helsinkiin.

Kaupan liiton selvityksen toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS. Kuluttajakyselyyn haastateltiin 2 160:tä 15−79-vuotiasta suomalaiskuluttajaa.

Lähde: Talouselämä