Länsimetron piti aivan alun perin aloittaa liikennöinti jo vuosi sitten tänä päivänä, eli 15. elokuuta 2016.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Helsingistä länteen suuntaava metro alkaa kulkea syyskuun lopulla.

Monet yrittäjät odottavat länsimetroa herkeämättä, kuten myös Iso Omena -kauppakeskuksen vuokralaiset. Kauppakeskusta pyörittävä Citycon onkin tempaissut "pilke silmäkulmassa" länsimetro-teemalla.

Tämän viikon ajan Isoon Omenaan pääsee ilmaiseksi Länsiretro-bussilla noin puolessa tunnissa. Kyseessä on 1980-luvulta peräisin oleva nivelbussi, joka on puettu metron oranssiin väriin. Bussi ajaa Lasipalatsista Helsingistä Isoon Omenaan viikon ajan.

"Olemme innoissamme odottaneet länsimetroa ja siihen liittyviä positiivisia uutisia. Kun niitä nyt saatiin parisen viikkoa sitten, niin halusimme ottaa vähän etunojaa siihen, että metron liikennöinti alkaa", Cityconin markkinointipäällikkö Martin Österberg kertoo M&M:lle.

Tempauksen suunnittelu alkoi noin pari kuukautta sitten. Österbergin mukaan Länsiretro-tempaus olisi järjestetty, vaikka metron liikennöinti olisi vielä viivästynyt.

Kampanjan toteutuksen tiellä olisi ollut vain se, jos Citycon ei olisi löytänyt käyttöönsä vanhaa nivelbussia. Kun se löytyi, Citycon toteutti yhteistyössä Pablo Films in kanssa kampanjavideon. Suunnittelussa on ollut mukana mainostoimisto Orange.

retro

Bussin sisällekin on tuotu entisaikojen tunnelmaa.

"Olemme miettineet kaiken läpi yksityiskohtaisesti. Bussin kuljettajalla on hienot vaatteet ja hänelle on hankittu retromainen hattu päähän. Siellä on kaikki fiksattu", Österberg sanoo.

Sanaleikin lisäksi Länsiretro-nimellä viitataan siihen, että kulkeminen bussilla Helsingin keskustasta Espooseen tulee olemaan retroa sitten, kunhan metro alkaa liikennöidä suoraan Isoon Omenaan.

"Ajankohdalla on se merkitys, että länsimetron piti alkaa liikennöidä samana päivänä jo vuosi sitten. Halusimme antaa ihmisille mahdollisuuden tulla tutustumaan laajennuksiin ja uusii juttuihin, joita olemme tehneet Isossa Omenassa", Österberg kertoo.

Länsiretro taas nytkähti liikkeelle 14. elokuuta. Maanantai-iltapäivänä Österberg kertoo, että ensimmäiset vuorot eivät olleet aivan täynnä, mutta mitä pidemmälle päivää kului ja sana kiiri, myös bussi täyttyi.

"Olemme saaneet jo paljon positiivista palautetta. Sosiaalisen median päivityksiin liittyen on syntynyt hyvää keskustelua", Österberg kertoo.

Länsiretro-tempauksessa on tujaus länsimetron myöhästymiseen viittaavaa ironiaa. Osa Ison Omenan uusista vuokralaisista on pitänyt putiikkia kiinni siihen saakka, että metro aloittaa liikennöinnin.

"Lähestymme tässä asiaa positiivisen kautta. Olemme innoissamme siitä, että se tosiaan alkaa liikennöidä", Österberg uskoo.