Brittikauppaketju Iceland kaavaili julkaisevansa kantaa ottavan mainoksen joulusesonkiin. Video pienestä orankista ja hänen kotiseutujensa tuhosta ei kuitenkaan kelvannut televisioon.

Animoidussa mainosfilmissä kuvataan koskettavasti, miten palmuöljyn tuotanto vaikuttaa villieläinten elämään, luontoon ja ympäristöön. Se korostaa, että kuluttajat voivat vaikuttaa asiaan ostamalla ruokaa ja kosmetiikkaa, jossa ei ole palmuöljyä.

Icelandin joulukampanjan katsottiin rikkovan Ison-Britannian poliittisen mainonnan sääntöjä. Päätöksen asiasta on tehnyt Clearcast. Kyseessä on elin, joka tarkastaa ja hyväksyy televisiomainontaa briteissä tv-kanaville, kuten Sky, Channel 4 ja ITV.

Ison-Britannian mainontaa valvova Advertising Standards Authority (ASA) taas voi puuttua Clearcastin päätöksiin, mutta se on kertonut Guardianin mukaan, ettei sillä ole ollut roolia tässä tapauksessa.

Iceland teki aiemmin tänä vuonna lupauksen lopettaa palmuöljyn käyttö kaikista sen oman brändin ruoista. Icelandin perustaja Malcolm Walker kertoo, että mainoksen oli tehnyt ympäristöjärjestö Greenpeace ja siinä oli käytetty näyttelijä Emma Thompson in ääntä.

"Saimme luvan käyttää videota ja ottaa siitä pois Greenpeacen logon sekä käyttää sitä Icelandin joulumainoksena. Se olisi heittämällä peitonnut John Lewis in mainoksen. Se oli niin emotionaalinen", Walker sanoo Guardianissa.

John Lewis -ketjun joulumainokset kuuluvat vuoden odotetuimpiin mainosspektaakkeleihin.

Iceland on kertonut kuitenkin julkaisevansa joulumainoksia myös televisiossa, mutta ne ovat 10 sekunnin mittaisia klippejä, joissa tuodaan esiin ketjun palmuöljyttömiä tuotteita.

"Halusimme [Greenpeacen filmin] olevan pääkampanjamme. Tiesimme, että siinä olisi riski [että video ei saisi hyväksyntää televisioon], mutta yritimme parhamme", Walker sanoo.

Vaikka video ei päätynytkään televisioon, se on lähtenyt leviämään verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

rang