”Tämä on räjähtänyt ihan käsiin”, sanoo ruotsalaisen kauratuotevalmistaja Oatly n Suomen-vastaava Bill Stjernberg. Hän puhuu kaurajuomien kysynnästä, joka on kasvanut kohisten myös Suomessa.

Kysyntä on kasvanut niin, että kahviin tarkoitettu iKaffe-tuote esimerkiksi on loppu useista kaupoista.

”Se on positiivinen negatiivinen ongelma. Mikään tuotantolaitos ei pysy perässä, kun tilausmäärät nousevat äkkiä 3-4 -kertaisiksi”, Stjernberg sanoo. Yhtiön tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

Ruotsalaisyhtiö teki Stjernbergin mukaan 2013 merkittävän muutoksen. Tuolloin muutettiin tuotteiden muotoilua ja ulkonäköä nuorekkaammaksi sekä ryhdyttiin korostamaan kasvipohjaisten elintarvikkeiden terveellisyyttä.

”Menekkiin on vaikuttanut moni asia. Hyvät tuotteet, brändäys ja maailmanlaajuinen terveystrendi.”

Stjernbergin mukaan yhtiön liikevaihto on viisinkertaistunut viidessä vuodessa. Suomen-liikevaihdon suuruutta hän ei paljasta.

Oatlyn lisäksi kaurajuomia valmistavat muun muassa suomalainen perheyhtiö Kaslink ja nykyään kansainväliseen Danone-konserniin kuuluva Alpro. Alun perin belgialainen Alpro siirtyi Danonen omistukseen vuonna 2016 yrityskaupan jälkeen.

S-ryhmä n valikoimapäällikkö Päivi Lamberg vahvistaa kaurajuomien kysynnän kasvun.

"Kaurajuomien menekki on tänä vuonna kasvanut yli 20 prosenttia", Lamberg sanoo. Hänen mukaansa kasvu on jatkunut vauhdikkaana jo muutaman vuoden ajan.

Taustalla on Lambergin mukaan maidon kulutuksen vähentyminen ja vegebuumi. Esimerkiksi eläinperäisistä elintarvikkeista kieltäytyvät vegaanit käyttävät kasvipohjaisia tuotteita ruokavaliossaan.

Lähde: Talouselämä