Facebookin saama poikkeuslupa oli koskenut vain ja ainoastaan yhtiön työntekijöille jaettavia sovelluksia. Sen sijaan Facebook jakoi käyttäjien yksityisiä tietoja vakoilevaa Research-sovellustaan kaikille halukkaille käyttäjille.

Facebook kertoi 13–35-vuotiaille käyttäjille tarvitsevansa apua parantaakseen käytäntöjään ja toimintaansa. Vastineeksi avusta Facebook maksaa osallistujalle pikkusummia, maksimissaan 20 dollaria kuukaudessa.

Research-sovelluksesta kerättiin tiedot Applen vartioinnin ohittavan vpn-yhteyden avulla, joka latasi kaikki tiedot suoraan Facebookin palvelimille. Apple on aiemmin poistanut muun muassa Onavo-nimisen sovelluksen kaupastaan saman sääntöjä rikkovan tempun vuoksi.

Apple suuttui tietosuojasopimuksen rikkomuksesta ja poisti erikoisluvan Facebookilta. Sittemmin on uutisoitu, että myös Google menetti vastaavan erityisasemansa.

The New York Times sai Applelta lausunnon, jonka mukaan yhtiö on saamassa erikoisluvan yrityslisensseilleen takaisin. Apple vakuutti samalla, että luvan menettäminen ei vaikuttanut Facebookin tavallisten käyttäjien sovelluksiin. Uutisen levittyä heräsi epäilys, että luvan menettäminen hidastaisi Facebookin sovelluskehitystyötä ja ohjelmistojen testaamista.

Business Insider uutisoi vuotaneesta muistiosta, jossa Facebook puolustaa edelleen Research-sovellustaan ja sen jakamista julkisesti loppukäyttäjille työntekijöille tarkoitetun yrityslisenssin kautta.