Keskisuomalaisen päätoimittajan Pekka Mervolan mielestä vielä ei ole nähty uutismedian pahimpia aikoja.

”Pahimmat ajat ovat vasta edessä. Tämä on alkusoittoa, missä nyt ollaan”, Mervola sanoi puhuessaan Sanomalehtien Liiton tilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Liitto oli järjestänyt seminaarin, jossa esiteltiin muun muassa Uutismedian uudet liiketoimintamallit Pohjoismaissa -tutkimuksen tuloksia.

Mervolalta oli pyydetty kommenttipuheenvuoro ja siinä hän sanoi, että uutismedia on keskellä tämän ja ensi vuosikymmenen kestävää murrosta.

”Tarjonta on kohti ääretöntä ja mainosten hinta kohti nollaa. Mielenkiintoisia aikoja elämme.”

Mervolan mukaan uutismedioiden on tärkeintä keskittyä pysymään pystyssä ja säilyttämään nykyiset lukijansa, kuulijansa ja katsojansa.

”Nyt eletään kilpikonnavaihetta. Runsaan kymmenen vuoden päästä tiedämme, miten käy. Painotan hengissä selviytymistä sen sijaan että innovoitaisiin paljon. Ne, jotka ovat pystyssä kymmenen vuoden päästä, pystyvät kopiomaan parhaat käytännöt.”

Mervolan mukaan uutisten lukutapa verkossa tulee muuttumaan nopeasti. Tietokone oli ensimmäinen tapa, mobiili on seuraava ja sitä seuraava on vr eli virtuaalitodellisuus.

”Tietokoneen käyttö katoaa viidessä vuodessa paitsi toimistotyöläisten osalta. Tässä tulee iso muutos ja nopeasti. Kallistun uskomaan, että mobiilia seuraava seuraava askel on virtuaalinen todellisuus. Viiden, kymmenen vuoden päästä katsomme uutisia ikään kuin olisimme paikan päällä.”