Konsulttiyhtiö Deloitte on jälleen listannut maailman suurimmat vähittäiskaupat. Suomalaisittain mielenkiintoista on, että S-ryhmä ja Keskoparansivat molemmat sijoitustaan listalla.

Maailman 250 suurimman vähittäiskaupan joukossa S-ryhmä nousi sijalta 91 sijalle 88 ja Kesko nousi sijalta 131 sijalle 126.

Listaus perustuu tilikauden 2016 liikevaihtoihin.

”Suomalaiset toimijat kehittävät innokkaasti uusia toimintatapoja ja –malleja vastatakseen markkinoiden muutokseen. Esimerkkinä tästä on Keskon ja Oriolan perustuma Hehku-hyvinvointiketju, joka yhdistää eri alojen osaamisen saman katon alle ja verkkokauppaan”, sanoo Deloitten kaupan ajan ja kuluttajatuotteiden toimialajohtaja Jussi Sairanen tiedotteessa.

”Kaikkea ei tarvitse omistaa itse – riittää että pystyy pitämään oman tarjoaman kiinnostavana asiakkaille. Tässä yhteistyössä palvelua on selvästi mietitty kunnolla loppukäyttäjän kannalta.”

Listauksen ykkössijalla, maailman suurimpana vähittäiskauppana jatkoi amerikkalainen Wal-Mart. Wal-Martin liikevaihto vuonna 2016 oli 486 miljardia dollaria.

Toisella ja kolmannella sijalla olivat amerikkalaiset Costco ja The Kroger Co. Kuudennella sijalla oli verkkokauppa Amazon, joka on 15 vuodessa noussut Deloitten listauksessa sijalta 157 kymmenen suurimman toimijan joukkoon.

Vähittäiskaupan alalla vanhat liiketoimintamallit ovatkin haasteiden edessä. Kuluttajien ostokäyttäytyminen suuntautuu kasvavissa määrin verkkoon.

”Teknologisen kehityksen vaikutukset esimerkiksi elintarvikeliiketoimintaan ovat merkittäviä. Ihmiset ovat jo tottuneet ostamaan kulutustuotteita kuten elektroniikkaa tai vaatteita verkkokaupasta. Nyt kuluttajien kiinnostus on siirtymässä yhä enemmän päivittäistavaratuotteisiin, mistä merkkinä voidaan pitää Amazonin viimeaikaista Whole Foodsin hankintaa”, Sairanen sanoo.

”Ruuan verkkokaupassa on kuitenkin enemmän logistisia haasteita, jotka liittyvät tuotteiden toimitustiheyteen ja -tarkkuuteen, säilyvyyteen ja kertaostosten suuruuteen. Kunhan logistiikkahaasteet saadaan ratkaistua, elintarvikkeita aletaan Suomessakin ostaa yhä enemmän verkosta.”

Kivijalkakaupat eivät ole kuitenkaan täysin katoamassa, ja hyvällä palvelulla voi yhä houkutella kuluttajia ostamaan tuotteita kanavasta riippumatta. Vielä tällä hetkellä 90 prosenttia maailman vähittäiskaupasta tapahtuu Deloitten mukaan yhä kivijalkamyymälöissä.

Vähittäiskauppa tulee kuitenkin uudistumaan robotisaation, automatisaation, keinoälyn sekä laajennetun- ja virtuaalitodellisuuden kautta. Oman muutoksensa tuo myös asioiden internet.

Lähde: Talouselämä