Google yrittää parhaansa mukaan varmistaa, että se ei päätyisi sovelluslataamostaan jakamaan haittaohjelmia Android-laitteiden käyttäjille. Rikolliset tekevät tämän luonnollisesti niin vaikeaksi kuin pystyvät.

Bleeping Computer kirjoittaa, että etenkin yksi haitake on teettänyt erittäin paljon töitä. Kyseessä on laskutushuijauksissa käytetty haittaohjelma, joka tunnetaan nimillä Bread ja Joker. Google on tiettävästi poistanut jo noin 1700 Jokerilla höystettyä sovellusta.

Bread/Joker on ollut tietoturvatutkijoiden tutkalla jo vuodesta 2017, joten luulisi sen tunnistamisen ja torjumisen olevan helppoa – mutta eipä vain ole.

Rikolliset käyttävät jatkuvasti uusia ja erilaisia keinoja, joilla loinen piilotetaan isäntäsovellukseen. Monet niistä on kehitetty erityisesti läpäisemään Play Storen seula. Pahimmillaan tätä haittaohjelmaa sisältäviä sovelluksia on yritetty saada läpi parikin kymmentä samana päivänä.

Yksi yleisesti käytetty keino on tarjota sovelluksesta ensin puhdas versio. Kun se on saatu hyväksyttyä, tehdään päivitetty versio, jossa Bread/Joker on mukana.

Laskutushuijauksilla tarkoitetaan sitä, että haittaohjelma saa jollakin keinolla uhrin tekemään esimerkiksi maksullisen palvelun tilauksen, jonka hinta peritään puhelinlaskun yhteydessä.